investicije CG
24. May, 2024

Investicioni priliv iz inostranstva 147,7 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija na kraju februara je iznosio 147,7 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 64,13 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju februara je iznosila 83,56 miliona eura, što je 96,19 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 42,83 odsto, što je rezultat povećanja investicija u domaće kompanije i banke, ulaganja po pitanju interkompanijskog duga, kao i ulaganja u nekretnine“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 20,16 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 43,98 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 90,93 miliona eura, što čini 61,56 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 59,1 milion eura, a u preduzeća i banke 31,83 miliona eura.

Izvor: Bankar.me

Ukoliko namjeravate da poslujete u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana, vjerujemo da Vam možemo pomoći pružanjem sažetog pregleda najvažnijih aspekata poslovanja, koji možete pogledati KLIKOM OVDJE.