Obračun plata prikazan kako osoba računa platu koristeći digitron, olovku i papir u svom osunčanom uredu
5. September, 2023

Obračun zarada – izračunajte pravilno Vašu zaradu ovdje

Pravilan obračun zarada – problem koji se ne bi trebalo dešavati

Obračun zarada je nešto sa čim ste se zasigurno susreli tokom svog rada u raznim firmama. Nepravilno obračunata zarada je veliki problem za mnoge zaposlene. Razlog tome može biti neadekvatno poznavanje zakona, neprofesionalnost ili nemar. Radnici koji možda očekuju upravo tu zaradu kako bi prehranili porodicu, su ujedno i nemotivisani i frustrirani u svom poslu.

Ukoliko ste zaposleni u firmi u kojoj se javljaju ovakvi problemi, moguće je da osoba koja je zadužena za obračun zarada nije dovoljno upućena u sam proces ili koristi pogrešne alate.

U Crnoj Gori, stručnjak za obračun zarada bi trebalo da bude upoznat sa obračunima za Crnu Goru, ali i da prati izmjene zakona u cijeloj CG, te da ih na vrijeme implementira.

Sam proces ne bi trebalo da bude toliko različit među firmama, pa se kod mnogih javlja nejasnoća, nezadovoljstvo i znatiželja kako zarade pravilno obračunati. Da bi radnici bili sretni i zadovoljni, ovaj proces treba da bude korektan i diskretan. Pravilnost u ovom procesu će garantovati i pravilno predviđanje budžeta.

Obračun plata prikazan kako osoba u svom osunčanom uredu računa svoju platu koristeći digitron, olovku i papir

Ako pokušate sami da obračunate svoju zaradu, moguće je da ćete napraviti mnoge greške. Postoje dva provjerena načina koja vam mogu pomoći da pravilno obračunate svoju zaradu:

  • Kalkulator za obračun zarada
  • Stručnjaci za obračun zarada

Kalkulator za obračun zarada

Obračun zarada se može izvršiti putem kalkulatora koji će vam pomoći da brzo i korektno dobijete tačan iznos koji vas zanima. Ovaj kalkulator je veoma pouzdan način obračuna zarade jer su ga dizajnirali stručnjaci iz Unija Smart Accounting koji neprestano prate izmjene u zakonu i shodno njima ažuriraju kalkulator.

Obračun plata prikazan kao kalkulator koji se koristi za taj proces kao olakšanje za radnike koji ga trebaju

Potrebno je unijeti tražene podatke u kalkulator i provjeriti da su oni zaista tačni. Ovaj način obračuna je veoma siguran i brz proces koji će osigurati da dobijete tačnu cifru u tom datom momentu, te je na taj način možete porediti sa iznosom zarade, i zasigurno znati da li je pravilno obračunata.

Iako je kalkulator veoma koristan alat, u nekim slučajevima će vam ipak trebati pomoć tima. Kompanije koje imaju veći broj zaposlenih se mogu suočiti s problemima koji iziskuju detaljniji pristup prilikom obračuna zarada.

Stručnjaci za obračun zarada

Stručnjaci za obračun zarada se unajmljuju ukoliko je riječ o kompaniji koja ima potrebu za tačnim obračunima.

Svi smo upoznati sa važnošću tačnosti zarade, ne samo brojčano, već i vremenski. Ozbiljne kompanije isplaćuju zarade na vrijeme, te se time pokazuje odgovornost i profesionalnost prema radnicima. Osoba koja je zadužena za ovaj proces mora biti veoma upućena u zakone i novitete.

Problem može nastati kada osoba odgovorna za obračun zarade napusti vašu firmu, te ste dovedeni pred svršen čin. Radnici očekuju zarade, ali vi ih niste u mogućnosti obračunati sve na vrijeme. Fluktacija i odlazak stručnjaka može izazvati velike probleme u dinamici vašeg poslovanja, posebno u vrijeme inflacije.

Koje je rješenje?

Da li se obračun zarada može povjeriti eksternoj kompaniji?

Eksterne kompanije, kao što je Unija Smart Accounting, su spremne da vam ponude takve usluge u vidu outsourcinga. Kvalitetan outsourcing vam nudi mnogo više – za manje sredstava i manje utrošenog vremena.

Ukoliko trebate nekoga ko će voditi brigu o obračunu zarada za vašu kompaniju koja se sastoji od većeg broja zaposlenih, Unija tim stručnjaka je pravi izbor.

Velika prednost eksterne kompanije je ta što dobijete čitav tim stručnjaka za obračun zarada i time ne zavisite od jedne osobe i njenih kapaciteta. Taj tim se sastoji od:

1.Senior stručnjaka za obračun zarada
2.Stručnjaka (pravnika) za područje radnog prava
3.Ekonomistu
4.Sudskog vještaka
5.Odgovorne osobe koja će voditi proces i brigu o klijentu

Ovakvi timovi neće samo kvalitetno odraditi proces obračuna zarade, već i pružiti potpunu podršku i savjete potrebne za nastavak rada kao što su npr.

  • savjetovanja o optimizaciji troškova kompanije
  • revidiranja i uvidi u ugovore o radu sa zaposlenima, u svrhu poboljšanja
  • savjetovanja i vođenja sudskih procesa kompanije sa zaposlenima, kao i mnoštvo drugih savjeta.
Obračun plata i diskusija u uredu između više administrativnih stručnjaka o pravilnom obračunu plata

Seniori za obračune zarada konstantno prate sve izmjene u zakonu koje su bitne za obračune, te pohađaju i dodatne obuke ukoliko su potrebne.

IT stručnjaci su zaduženi da sve promjene implementiraju u sisteme koji se koriste za ovakve obračune, te na taj način osiguraju da je svaki sistem ažuriran.

Takođe, nemojte dopustiti da podaci o zaradama vaših zaposlenih budu javni. Sav proces obračuna zarada u Unija Smart Accounting je povjerljiv, a podaci o zaradama ostaju tajni.

Obračun zarada u regiji

Regionalni tim Unija Smart Accountinga zadužen za obračun zarada se mora pozabaviti i sa šest različitih država i šest različitih zakona. Međutim, jedinstven sistem razvijen za cijelu Unija grupaciju kao i definisani standardi su ono što će navoditi naše stručnjake da se svakom klijentu posvete na jedinstven način i time pokažu tačnost i stručnost.

Iako govorimo o šest različitih država, mi rješavamo isti problem, a radnici očekuju isti rezultat.

Zaključak

Obračun zarada je proces koji zahtijeva upućenost u zakone kao i u mnoge stručne stvari koje se mogu odnositi na vaš biznis. Netačan obračun zarada je nešto što svaki biznis treba da izbjegava. Za ovakve procese je veoma bitno koristiti prave alate. Jedan od njih je već pomenuti kalkulator za obračun zarada.

Ukoliko vaša kompanija zahtijeva stručnost i iskustvo prilikom obračuna plata, tim ljudi koji su zaduženi da konstantno prate zakone i shodno njima obračunavaju zarade je adekvatniji izbor za vas. Unija Smart Accounting tim će se pobrinuti da i vremenski i finansijski uštedite, i zagarantovati tačnost i povjerljivost.