Fluktuacija i odlazak stučnjaka za obračun zarada
23. January, 2023

Fluktuacija i odlazak stručnjaka za obračun zarada

Fluktuacija zaposlenih u firmama

Fluktuacija zaposlenih je termin koji se odnosi na posebnu vrstu odlazaka zaposlenih iz firme. Fluktuacija zaposlenih je normalan, a u nekim slučajevima i poželjan proces. Definiše se kao samoinicijativno napuštanje firme od strane zaposlenih. Fluktuacija zaposlenih do 15% nije nešto što treba da brine poslodavca. Odlazak zaposlenih omogućava da u kompaniju dođu novi zaposleni sa novim znanjima i idejama.

U današnje vrijeme kad je inflacija ozbiljan problem u cijelom svijetu fluktuacija zaposlenih može da se poveća usljed potrage ljudi za plaćenijim poslom. To može da predstavlja problem za kompaniju. Povećana fluktuacija zaposlenih u sebi nosi rizik odlaska stručnjaka. Kompaniji koja brine o svojim zaposlenima, ali i klijentima zaposleni su najvažniji i najznačajniji resurs.

Odlazak stručnjaka za obračun zarada

Jedna od najosjetljivijih, a samim tim i najvažnijih tema kada su u pitanju zaposleni su zarade. Svakom zaposlenom je zarada koju primi određenog datuma u mjesecu neophodna. Često se dešava da je nekima i jedini izvor prihoda u porodici. Ljudima je zarada jedan on važnijih motiva zbog kojih biraju posao koji će obavljati. Porodicama i pojedincima je neophodna na mjesečnom nivou kao bi mogli sebi da obezbijede određene životne uslove.

Osjetljivost ove teme je tu i zbog visine zarade, ali i tajnosti iste. Važno je da zarada bude na vrijeme na računu, ali i da podatak o njenoj visini bude zaštićen. Nažalost dešava se da zbog greške pri obračunu zarade zaposlenim kasni zarada, što nije prijatan momenat ni za koga. Zbog toga je briga o obračunu zarada važno pitanje za sve kompanije nezavisno od veličine. Važno je i ko i na koji način vrši obračun zarada.

Usljed fluktuacije zaposlenih može se dogoditi da kompanija koja ima 50 i više zaposlenih ostane bez stručnjaka za obračun zarada. Koji su sve to problemi koji mogu da se dogode ukoliko jedina osoba koja obračunava zarade napusti kompaniju?

Iako je poslodavac ostao bez svog stručnjaka za obračun zarada njegova obaveza je i dalje zakonski propisana. Obaveza poslodavca je i dalje tu. Poslodavac je u obavezi da zarade zaposlenima isplati najmanje jednom mjesečno, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. To znači da odlazak jednog stručnjaka za obračun zarada može da ugrozi kompaniju i da potencijalno mnogo veći broj zaposlenih izgubi povjerenje.

Kao računovodstvena kuća koja se bavi i obračunom zarada imali situacije kada su kompanije željele da obračun zarada u jednom danu prebace kod nas. Jedan od glavnih razloga je bio upravo iznenadni odlazak osobe zadužene za obračun zarada. Osjećaj koji su poslodavci u tim momentima osjećali je strah. Prije svega strah od toga da zarade zaposlenima neće biti isplaćene na vrijeme, ali i dugoročni problem da nemaju osobu na koju mogu da se oslone.

U momentu kad poslodavac ostane bez stručnjaka za obračun zarada on je doveden pred svršen čin. Poslodavac mora da u tom momentu nađe rješenje koje će i kratkoročno, ali i dugoročno riješiti problem.

Zašto implementirati outsourcing obračuna zarada?
Eksterni obračun zarada

Eksterni obračun zarada

Odlaganje i izbegavanje problema ne predstavlja funkcionalnu strategiju kompanije. Funkcionalna strategija rješavanja problema bi bila prepoznavanje ključnih problema i rad na njima. Kako smo naveli jedna od najosetljivijih, a samim tim i najvažnijih tema kada su u pitanju zaposleni su zarade. Zbog toga kompanije ne bi smjele da dozvole da im zarade postanu problem. Važno je da se o pitanju obračuna zarada misli unaprijed. Razumijevanje problema je od vitalnog  značaja za pronalazak rješenja.

U slučaju obračuna zarada rješenje za kompanije, koje svoj obračun zarada povjeravaju jednoj osobi, je eksterni obračun zarade. Ovakav pristup u poslovanju ponudiće vam angažman cijelog tima stručnjaka za obračun zarade koje je teško okupiti u malim kompanijama.  Obračun zarade u vašoj kompaniji tada ne bi morao da zavisi od jedne osobe.

Prebacivanjem obračuna zarade na eksternu kompaniju vi osiguravate sebe i svoje zaposlene. Ovakvo rješenje je strateški potez i osigurava vašu kompaniju od potencijalnog odlaska vašeg internog stručnjaka za obračun zarada. Prebacivanjem obračuna zarade na eksternu agenciju vi ustvari pokazujete da su vama zaposleni na prvom mjestu i da unaprijed osiguravate njihovo povjerenje i sigurnost.

Kao što unaprijed planirate ciljeve i budžete važno je da unaprijed planirate i izaberete ljude sa kojima ćete sarađivati i povjeriti svoje poslovanje. Zašto je eksterni obračun zarada najbolje rješenje za kompanije možete pronaći i u našem tekstu – Da li obračun zarada povjeriti eksternoj kompaniji.

Na obračun zarade se ne treba gledati kao na običnu računsku operaciju. To je složen proces o kome mora da brine kvalifikovana osoba i pravi stručnjak za obračun zarade. Obračun zarade je važan i komplikovan zadatak svakog poslodavca. Usko je povezan sa njegovim poslovanjem i može da utiče na njega. Razlog tome je i zato što odražava vezu poslodavca i države, a sa druge strane snažno utiče na održavanje povjerenja između radnika i poslodavca.

U Uniji Smart Accounting pored stručnjaka za obračun zarade možete dobiti i sva neophodna mišljenja, savjete i angažman ostalih stručnjaka. Ovo je važno zato što se na taj način osiguravate da u zakonskom roku izvršavate svoju obavezu prema državi, a u isto vrijeme i vaši zaposleni će biti zadovoljni obračunom zarade.