19. September, 2016

U NAREDNIH PET GODINA CG SE MORA ZADUŽITI DVIJE MILIJARDE EURA ZA SANACIJU JAVNOG DUGA

Crna Gora ima ozbiljne izazove u upravljanju javnim dugom, jer se u narednih pet godina moramo zadužiti dvije milijarde eura, poručio je ministar finansija Raško Konjević.

“Ono što je ogroman izazov kod upravljanja dugom jeste činjenica da mi u narednih 5 godina, da bismo isplaćivali prethodna dugovanja, servisirali kamate i servisirali deficite, moramo da se zadužimo 2 miljiarde. Već dobijamo ozbiljna upozorenja Svjetske banke“, upozorio je Konjević “.

Bankrotirati ne može ali, ističe Konjević, nakon što državni dug pređe 60 odsto BDP-a, država ima obavezu da izradi sanacioni plan. Taj je plan, kaže on, bio je gotov za vrijeme mandata njegovog prethodnika Radoja Žugića. “Prijedlog sanacionog plana bi trebalo da da sljedeći efekat – da u narednih 5 godina dug vratite ispod 60 odsto.To bi podrazumijevalo da vrlo osjetljivo upravljate s rashodima, da pokušate da uvećate priode i tu su ozbiljni izazovi”, naveo je on. “Taj sanacioni plan koji je predložio ministar Žugić podrazumijeva smanjenje plata i kao krajnju mjeru povećanje poreza“, rekao je Konjević.