porez, dvostruko oporezivanje
30. January, 2024

Potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Luksemburga

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, se prilikom zvanične posjete Luksemburgu sastao sa premijerom te zemlje, Lukom Fridenom – a tom prilikom je na obostrano zadovoljstvo potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje.

“Cilj nam je da pokušamo da predstavimo kompanijama iz Luksemburga sav potencijal Crne Gore. Zbog toga je i potpisani Sporazum od velike važnosti, jer omogućava lakše poslovanje“, istakao je Friden.

Jedan od zaključaka ove posjete je da postoje značajne mogućnosti za povećanje investicija u oblastima energetike, turizma i bankarstva.

“Konstatovano je da tu poseban značaj mogu imati redovni ekonomsko-investicioni forumi, kao i posjete ekonomskih delegacija iz Crne Gore, zemlji koja ima najveći BDP po glavi stanovnika u EU”, dodaje se.

Osim direktnog podsticanja investicija i međunarodne trgovine, sporazumi ove vrste smanjuju i nesigurnost vezanu za poreske obaveze, štite obveznike od dvostrukog oporezivanja, olakšavaju administrativne procese, ali pomažu i u održavanju dobrih međunarodnih odnosa.