računovodstvo
26. January, 2024

Kako izbjeći najčešće greške u računovodstvu: savjeti za bezbjedno poslovanje

Vjerujemo da ćete biti saglasni sa tim da upravljanje finansijama igra jednu od važnih uloga i u životu, a da ne pominjemo koliko je važno za vođenje uspješnog biznisa. Računovodstvo je zapravo ključni dio svih vrsta poslovanja, ali brojne kompanije naiđu na izazove zbog uobičajenih grešaka u vođenju finansijskih evidencija. Ovaj blog će vam pružiti uvid u nekoliko čestih grešaka u računovodstvu i prateće savjete kako ih možete izbjeći.


Nepravilno praćenje troškova


Zanemarivanje detaljnog praćenja troškova može dovesti do netačnih finansijskih izvještaja. U situacijama kada treba da donesete odluke, netačni podaci mogu skupo da vas koštaju. Zato redovno pregledajte sve troškove, koristeći odgovarajuće softverske alate. Razvrstavajte ih prema kategorijama kako biste dobili jasnu sliku o potrošnji, i napravite nekoliko obuka za zasposlene kako bi ovu evidenciju radili svi na isti način.


Zanemarivanje zakonskih propisa


Nepoštovanje poreskih zakona predstavlja potencijalnu opasnost za poslovanje, izlažući ga ozbiljnim pravnim i finansijskim rizicima. Preduzimanje redovnih koraka u ažuriranju znanja o aktuelnim poreskim propisima i konsultacije sa stručnjacima iz ove oblasti može vam pružiti sigurnost da je vaše poslovanje u potpunosti usklađeno sa zakonodavstvom. Na taj način, ne samo da ćete izbjeći neprijatne posledice poreskih nepravilnosti, već ćete i izgraditi osnovu za održivo i sigurno poslovanje.


Nepravilno vođenje evidencije o zalihama


Za određene kompanije, naročito one koje se bave proizvodnjom ili uvozom ovo predstavlja ozbiljan izazov za poslovanje, budući da može doprinijeti netačnim izvještajima o finansijskom stanju. Redovno ažuriranje ovih podataka osigurava aktuelnost informacija o zalihama, čime se minimalizuje rizik od gubitka ili nepotrebnih nabavki. Ovaj pristup ne samo da optimizuje efikasnost poslovanja već i obezbjeđuje da vaši finansijski izveštaji odražavaju stvarno stanje zaliha, pružajući pouzdane informacije o kapacitetima kompanije.


Ignorisanje važnosti mjesečnog zatvaranja kartica


Preskakanje mjesečnog zatvaranja kartica može značajno otežati analizu poslovanja i pravilno planiranje. Redovno zatvaranje kartica omogućava detaljnu provjeru finansijskih transakcija, identifikaciju potencijalnih grešaka i pravilno evidentiranje svih poslovnih aktivnosti. Pridavanjem značaja ovom koraku smanjujete rizik od neregularnosti poslovnih podataka, čime se unapređuje ukupna transparentnost poslovanja.


Neefikasno praćenje naplate potraživanja


Redovno praćenje potraživanja ne samo da pomaže u očuvanju likvidnosti, već i unapređuje odnose s klijentima. Efikasna naplata potraživanja osigurava ne samo pravovremeno prikupljanje sredstava, već i održava pozitivan finansijski tok. S korišćenjem softvera za praćenje potraživanja, imate mogućnost automatskog podsjećanja na otvorene fakture, čime se smanjuje rizik od kašnjenja u plaćanju i poboljšava ukupno upravljanje novčanim tokom kompanije.

Ukoliko se potrudite da izbjegavate ove najčešće greške u računovodstvu, napravićete veliki korak ka uspjehu. Takođe, redovno usavršavanje i korišćenje inovativnih tehnologija u praćenju finansijskih tokova pomažu u stvaranju sigurnog i efikasnog računovodstvenog okvira.

Stojimo vam na raspolaganju ako želite da ovaj dio prepustite nama, kompaniji koja posluje u sve zemlje regiona već dvadeset godina. Osim toga imamo visokokvalifikovan stručni kadar koji se stalno usavršava – sa preko 100 sati godišnje obuke po zaposlenom, što je znatno iznad evropskog prosjeka.

Više informacija možete dobiti na broj telefona +382 20 510 027 i email: info.pg@unija.com.