Proces promjena računovodstvenog servisa i komunikacija između starog i novog računovodstva
3. April, 2023

Promjena računovodstvenog servisa

Zašto je kompanijama potrebna promjena računovodstvenog servisa? 

Mnogo je kompanija koje nisu sigurne da li je promjena računovodstvenog servisa prava opcija za njih. Neki strahuju da bi, ako promijene svoje računovodstveni servis, to moglo uzrokovati probleme ili druge poteškoće vezane za računovodstvo. 

Na primjer, već neko vrijeme niste zadovoljni svojim računovodstvenim uslugama ili želite moderniji pristup tome, ali niste sigurni odakle da počnete ili koji servisi su neke od najboljih opcija. 

Ukoliko niste zadovoljni svojim računovodstvenim servisom, a bojite se da bi nova promjena mogla donijeti više problema nego rješenja, Unija Smart Accounting je tu da odgovori na sva vaša pitanja i ponudi najbolji proces za promjenu računovodstvenih usluga. Pobrinućemo se da nijedno pitanje ne ostane bez odgovora i da ste sigurni u svoju promjenu. 

Prije nego počnemo dijeliti naše savjete i uputimo vas u naše usluge, pređimo neke od najčešćih i najznačajnijih promjena koje su se desile u računovodstvu. 

Koje su najvažnije promjene u računovodstvenim uslugama? 

Jedna od najznačajnijih promjena u računovodstvu je prelazak sa ručnih na automatizovane računovodstvene sisteme. Čim su se kompjuteri i tehnologija počeli razvijati i postajati sve sofisticiraniji, počelo je i razvoj računovodstvenih softvera. Ovim su računovodstveni procesi postali mnogo brži i precizniji. 

Ovaj proces je doveo do povećane produktivnosti u računovodstvenim servisima koji su implementirali ovu tehnologiju, omogućavajući računovođama da sagledaju i fokusiraju se na više strateških zadataka (npr. na donošenje odluka i analiza). Takođe, automatizovani računovodstveni sistemi olakšavaju kompanijama da ispune regulatorne zahtjeve kao što je poresko izvještavanje. 

Promjenjiva priroda posla jedan je od faktora koji utiču i na računovodstvo. Sa popularizacijom rada od kuće i hibridnog modela, mnoge komapnije su se prebacile na veće servise (koje nisu nužno u njihovoj blizini) da vode računa o njihovom računovodstvu. 

Kao rezultat toga, kompanije se postepeno oslanjaju na udaljene računovodstvene timove. Ovaj pristup je doveo do stvaranja računovodstvenog softvera zasnovanog na cloud sistemu, kojem se može pristupiti s bilo kojeg mjesta u svijetu, omogućavajući računovođama koji rade na daljinu da pristupe istim podacima kao i njihove kolege u kancelariji i da lako sarađuju sa svojim timovima. 

Sve ove promjene učinile su da računovodstvo pređe sa zastarjelog načina rada na moderniji i sofisticiraniji oblik. 

Mnogi vlasnici kompanija strahuju od promjene jer je nova i možda smatraju da neće biti tako dobra kao rutina na koju su navikli. Ovo je daleko od istine, a mi ćemo navesti nekoliko koraka kako možete promijeniti svoj računovodstveni servis uz Unija Smart Accounting. U sledećem paragrafu ćemo vas voditi kroz korake koje ćete preuzeti kako biste postali jedan od naših zadovoljnih klijenata. 

Promjena računovodstvenog servisa uz Unija Smart Accounting 

Važno je napomenuti da je sve u ovom procesu standardizovano. Naš regionalni tim pobrinuće se da vaša promjena računovodstvenog servisa bude bezbolna, laka, sigurna i jednostavna. Ovi koraci će vas voditi kroz jednostavan proces kroz koji će svaki potencijalni klijent proći kako bi postao naš klijent i imao najbolje iskustvo u računovodstvenim uslugama. 

1. Potencijalni klijenti će dobiti obrazac  

Ukoliko nam se javite sa zahtjevom za ponudu za naše usluge, dobit ćete obrazac koji ćete morati popuniti. Ovaj korak smo uveli kao neophodan, jer moramo znati o kakvoj se komapniji radi, kako bismo znali koje su usluge i pristup najbolji za vas. 

2. Slanje ponude 

Ponudu ćemo vam poslati nakon što prođemo kroz informacije koje ste dali u obrascu. Ponuda će sadržavati sve što trebate znati o našim uslugama. 

3. Organizacija sastanka 

Ako prihvatite našu ponudu, predložićemo vam sastanak. Na sastanku ćemo detaljno razgovarati o svim bitnim tačkama našeg sporazuma. Tokom ovog sastanka cilj nam je: 

  • Razumjeti način na koji klijent posluje, postavljajući sva važna i ključna pitanja. 
  • Informisati novog klijenta o radnom procesu i uslugama Unije
  • Usaglasiti vremenski okvir, rokove i druge ugovore prema potrebama klijenta. 

Zašto klijenti biraju Uniju Smart Accounting 

Mnogo je usluga koje Unija Smart Accounting nudi svojim klijentima. Ovdje ćemo navesti samo neke od njih i pomoći vam da brzo pregledate naše usluge koje nas čine vašim najboljim izborom ako razmišljate o promjeni u računovodstvu.  

1. Stručni tim 

S ponosom možemo reći da naš tim čine stručni pojedinci koji se dodatno edukuju i trude se da se stalno usavršavaju. Kontinuirano učimo o novim praksama i novim pristupima računovodstvu. 

2. Ne probijamo rokove 

Naš tim je poznat po tome da uvijek cijeni vrijeme, tako da ne volimo da kasnimo sa našim uslugama. Cijenimo vaše vrijeme kao i naše, tako da nam je tačnost uvijek prioritet. 

3. Računovođa savjetnik 

Kada postanete naš klijent, obezbijedićemo skrbnika, IT podršku i glavnog računovođu za vašu kompaniju. Ovaj tim će vas savjetovati iz svih uglova i dati vam profesionalna mišljenja o svim dilemama koje imate. 

U slučaju da se dvoumite oko promjene računovodstvenog servisa jer mislite da ćete morati biti veza između računovođe kojeg već imate i nas, nije tako. 

Mi ćemo se pobrinuti za vaše računovodstvo i komunicirati sa vašim prethodnim računovođom, tako da ne morate brinuti o dodatnom utršku vremena. Takođe, Unija prilikom promjene računovodstva preuzima potpunu brigu o pripremi svih potrebnih ovlašćenja i registraciji ovlašćene osobe. 

Postoje mnoge druge usluge koje Unija Smart Accounting nudi, pa predlažemo da posjetite našu web stranicu i kontaktirate nas za dodatne informacije.