25. March, 2022

NAPREDNA ANTIVIRUSNA ZAŠTITA

Istorija kompjuterske zaštite datira još od 1971. godine, kada je Bob Tomas stvorio prvog kompjuterskog crva pod nazivom „The Creeper“. Kompjuterski crv je zlonamjerni program koji se kopira sa zaraženog uređaja na drugi računar bez interakcije korisnika, bilo preko nosača podataka (disketa, USB ključeva) ili mreže. „The Creeper“ nije nanio štetu, jer su zaraženi računari dobili samo poruku: „Ja sam puzavac, uhvatite me ako možete!“ Dvije godine kasnije kreiran je program „Reaper” koji je obrisao pomenutog crva. Po funkcionalnosti koju izvodi „Reaper” pojavio se prvi antivirusni program.

Sajber napad je svaki pokušaj da se ošteti (neovlašćena promjena integriteta ili autentičnosti podataka) i da se zaobiđu funkcije računara i mreže. Oni se razvijaju paralelno sa bezbjednosnim rješenjima, a što je efikasnija zaštita, to su napadi sofisticiraniji. Najčešći tipovi sajber napada su: zlonamjerni softver, phishing, napad uskraćivanjem usluge, napad čovjekom u sredini, skeniranje porta), ubrizgavanje koda i SKL injekcija.

Takođe poznajemo različite vrste malvera, a to su: crv, virus, trojanski konj, virus iznude, malver za oglašavanje, špijunski softver i hvatanje podataka iz memorije.

Danas postoji mnogo različitih tipova zaštite i alata, svaki sa različitim funkcijama i metodama, a svima je zajedničko da doprinose bezbjednosti informacija. Informaciona bezbjednost je mnoštvo različitih sajber strategija za sprečavanje neovlašćenog pristupa organizacionim resursima kao što su računari, mreže i podaci. Informaciona bezbjednost održava integritet i povjerljivost podataka i sprečava napadače i sajber prijetnje da im pristupe.

Unija Sibitu smo takođe specijalizovani za bezbjednost podataka. Naši stručnjaci za bezbjednost će vam pomoći da izaberete pravo rješenje. Čuvajte svoje podatke bilo gdje i bilo kada. Možete nas kontaktirati na info.it@unija.com

Osnovna ponuda: PAKET NAPREDNE ANTI-VIRUS ZAŠTITE TRENDMICRO: 3 EUR + PDV mjesečno za jednog korisnika