Antivirus program
25. март, 2022

Напредна антивирусна заштита

Историјата на компјутерската заштита датира од 1971 година, кога Боб Томас го создаде првиот компјутерски црв наречен „Ползавец“. Компјутерскиот црв е злонамерна програма што се копира од заразено лице на друг компјутер без интеракција со корисникот, било преку носачи на податоци (дискети, USB клучеви) или преку мрежата. „The Creeper“ не прави штета, туку заразените компјутери ја добиваат само пораката: „Јас сум ползавецот, фати ме ако можеш!“ Две години подоцна, беше креирана програмата „Reaper“, која го избриша споменатиот црв. Според функционалноста што ја врши „Reaper“, се појави првата антивирусна програма.

Сајбер напад е секој обид за оштетување (неовластено менување на интегритетот или автентичноста на податоците) и заобиколување на компјутерските и мрежните функции. Тие се развиваат паралелно со безбедносните решенија и колку е поефикасна заштитата, толку пософистицирани се нападите. Најчестите типови на сајбер напади се: злонамерна програмска опрема (malware), сплетно рибарење (phishing), напад на одбивање на услугата (denial-of-service), напад од човек во средината (man-in-the-middle), скенирање пристаниште (port scan), вбризгување код (code injection) и инјектирање SQL (SQL injection).

Знаеме и различни типови на злонамерни програмски опреми, имено: црв, вирус, тројански коњ, вирус за изнудување, злонамерен софтвер за рекламирање, шпионски софтвер и фаќање податоци за меморија.

Денес, постојат многу различни типови на заштита и алатки, секоја со различни функции и методи, а сите имаат заедничко, тоа што придонесуваат за безбедноста на информациите. Безбедноста на информациите се мноштвото различни сајбер стратегии за да се спречи неовластен пристап до организациски ресурси како што се компјутерите, мрежите и податоците. Информациската безбедност го одржува интегритетот и доверливоста на податоците и ги спречува напаѓачите и сајбер заканите да пристапат до нив.

Во Unija Sibit, ние сме специјализирани и за безбедност на податоците.
Нашите безбедносни експерти ќе ви помогнат да го изберете вистинското решение.
Чувајте ги вашите податоци безбедни насекаде, во секое време.
Можете да не контактирате на info.it@unija.com

Основна понуда: НАПРЕДЕН ПАКЕТ ЗА АНТИВИРУСНА ЗАШТИТА TRENDMICRO: 3 ЕУР + ДДВ месечно за еден корисник!!