Општи услови за заштита на личните податоци Унија доо

 1. Вовед

Во Унија особено внимание посветуваме на заштитата на личните податоци. Со помош на оваа политика за приватност, сакаме да ја информираме пошироката јавност за природата, обемот и целта на личните податоци што ги собираме, користиме и обработуваме. Дополнително, поединците се информираат за нивните права.

Унија, како обработувач, има спроведено голем број технички и организациски мерки за да обезбеди најдобра заштита на личните податоци што ги поседува. Собирањето и обработката се регулирани во согласност со Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) и во согласност со национално определена и регулирана заштита на податоците. Сепак, преносот на податоци преку Интернет може да содржи безбедносни празнини, така што апсолутната заштита можеби не е загарантирана. Поради горенаведеното, секој поединец може да ни обезбеди лични податоци и со алтернативни средства, на пр. преку телефон.

2 Дефиниции

А) Лични податоци
Личните податоци се сите информации за одредено или физичко лице кое може да се идентификува („субјект на податоци“). Физичко лице кое може да се идентификува е лице кое може да се идентификува директно или индиректно, особено со повикување на идентификатор како што се име, идентификациски број, податоци за локација, идентификатор преку Интернет или еден или повеќе фактори специфични за физичкиот, физиолошкиот, генетскиот, менталниот, економскиот, културниот или социјалниот идентитет на тоа физичко лице.

Б) Субјект на податоци
Поединецот на кој се однесуваат податоците е секое признаено или препознатливо физичко лице чии лични податоци ги собира и обработува собирачот и обработувачот.

В) Обработка на податоци
Обработка е секоја операција или серија операции извршени на лични податоци или на групи лични податоци, без разлика дали се или не со автоматски средства како што се собирање, снимање, организација, структурирање, складирање, прилагодување или модификација, пронаоѓање, откривање со пренос, ширење или на друг начин ставање на располагање, усогласување или комбинација, ограничување, бришење или уништување.

Г) Согласност
Согласноста на поединецот на кој се однесуваат личните податоци е секое слободно дадено, конкретно, информирано и недвосмислено укажување на желбата на поединецот кој, со изјава или јасна потврдна мерка, се согласува со обработката на личните податоци што се однесуваат на него.

3 Име и адреса на процесорот и операторот

Контролорот за целите на Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR), другите закони за заштита на податоците што се применуваат во земјите-членки на Европската унија и другите одредби поврзани со заштитата на податоците е:

УНИЈА СМАРТ АКАУНТИНГ
8-ма Ударна бригада број 39, 1000 Скопје
Tel: +389 2 2450 199
E- mail: info.sk@unija.com
Веб страна: www.unija.com

4 колачиња _

Што се колачиња?

Колачиња се мали текстуални датотеки на вашиот компјутер кои складираат информации за тоа колку често ја посетувате нашата страница и што ве интересира за време на тие посети. Колачињата не содржат никакви лични податоци или информации кои би можеле да ве идентификуваат.

Зошто се потребни колачиња?

Со помош на колачињата, можеме да ви овозможиме подобро корисничко искуство на веб-локацијата. Така, на пр. колачињата ги снимаат вашите преференци и поставки, записи во онлајн формулари и информации за регистрираните корисници. Дури и основните функции за е-бизнис не би биле можни без колачиња. Во онлајн продавниците, во колачиња се евидентираат производите во кошничката за купување, популарните производи, другите податоци за купување итн. Со помош на колачињата, можеме да снимаме статистика на веб-страниците, за полесно да откриеме и елиминираме можни грешки и да ви понудиме подобра содржина или посоодветна понуда. Некои колачиња се апсолутно неопходни за да функционира веб-локацијата, додека други може да се складираат само ако се согласувате. На нашата страница, сметаме дека се неопходни само оние колачиња кои се однесуваат на зачувување на избраниот јазик.

Потребни колачиња
Овие колачиња се апсолутно неопходни за да се обезбедат услугите достапни на нашата веб-локација и да се користат некои од неговите функции (избор на јазик).

Секогаш можете да блокирате или бришете колачиња со менување на поставките на вашиот прелистувач и насилно блокирање на сите колачиња на оваа веб-локација. Сепак, веб-локацијата ќе ве потсетува да прифаќате/отфрлате колачиња секој пат кога ќе ја посетите. Ако блокирате колачиња, тоа ќе влијае на функционирањето на нашата веб-страница.

Колачиња за аналитика (опционално)

Колаче клуч

Домен

Пат

Истекува

Опис

_ga_917PM2LH9G

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ga_GXRVC41J9X

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ga_MQ9SM6KS8L

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_gat_UA-232705338-1

.unija.com

/

1 минута

Ова е колаче од типот на шаблон дефиниран од Google Analytics , каде што елементот на шаблонот во името го содржи единствениот идентификациски број на сметката или веб-локацијата на која се однесува. Тоа е промена во _gat, што се користи за ограничување на количината на податоци снимени од Google на веб-локации со голем сообраќај.

Госпоѓица

.unija.com

/

1 година 1 месец

Ова име на колаче е поврзано со услугата Google Universal Анализа – што е главно ажурирање на поопштата услуга за аналитика на Google. Ова колаче се користи за разликување единствени корисници со доделување случајно генериран број како идентификатор на клиентот. Вклучен е во секое барање за страница на страницата и се користи за пресметување на податоци за посетители, сесии и кампањи за извештаи за аналитика на страницата.

_ga_HT94G8FX83

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ga_K7GT9D8RLW

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ga_JPQES739MV

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ga_81WWEJPHLK

.unija.com

/

1 година 1 месец

Google Analytics го користи ова колаче за опстојување на состојбата на сесијата.

_ Гид

.unija.com

/

1 ден

Ова колаче е поставено од Google Analytics . Зачувува и ажурира единствена вредност за секоја посетена страница и се користи за броење и следење на прегледите на страниците.

Целни колачиња (опционално)

Колаче клуч

Домен

Пат

Истекува

Опис

_ gcl_au

.unija.com

/

3 месеци

Google користи AdSense за да експериментира со ефективноста на рекламирањето на веб-локациите што ги користат нивните услуги

VISITOR_INFO1_LIVE

.youtube.com

/

6 месеци

Ова колаче го поставува YouTube да ги следи корисничките параметри за видеата на Youtube вградени на веб-локации; исто така може да одреди дали посетителот на веб-локацијата користи нова или стара верзија на интерфејсот на Youtube .

YSC

.youtube.com

/

Сесија

Ова колаче е поставено од YouTube да ги следи прегледите на вградените видеа.

_gat_gtag_UA_91005330_30

.unija.com

/

1 минута

Ова колаче е дел од Google Analytics и се користи за ограничување на барањата.

 

Функционални (неопходни) колачиња

Колаче клуч

Домен

Пат

Тоа се случува

Опис

pll_language

унија.com

/

1 година

Зачувување на поставките за јазикот.

pll_language

www.unija.com

/

1 година

Зачувување на поставките за јазикот.

pll_language

кариера.unija.com

/

1 година

Зачувување на поставките за јазикот.

Променете ги постоечките поставки – имате икона за поставки долу лево

Оневозможување колачиња

Повеќето веб-прелистувачи автоматски прифаќаат колачиња. Може да ги исклучите колачињата во секое време во поставките на вашиот прелистувач. Информациите за поставките за колачиња во поединечни прелистувачи се достапни на линковите подолу:

 • Safari

Ако ги исклучите колачињата, веб-страницата нема да функционира оптимално или некои функционалности ќе бидат оневозможени. Дури и кога сите колачиња се исклучени, прелистувачот сепак ќе добие одредени информации кои се неопходни за основното функционирање на нашата веб-локација.

5 Збирка на општи податоци и информации

Веб-страницата на Унија собира низа општи податоци и информации кога поединец ја посетува веб-локацијата. Овие општи податоци и информации се зачувани во датотеките за евиденција на серверот. Може да се собере следново:

 • типот и верзијата на користениот прелистувач,
 • оперативниот систем што го користи системот за пристап ,
 • веб-страницата од која системот за пристап стигнува до нашата веб-локација (т.н. реферери ),
 • поднационални веб-страници,
 • датум и време на пристап до веб-страницата,
 • Адреса на Интернет протокол (IP адреса),
 • систем за пристап добавувач на интернет услуги и
 • сите други слични податоци и информации што може да се користат во случај на напади на нашите системи за информатичка технологија.

Кога ги користи овие општи податоци и информации, Унија не добива никакви конкретни податоци за поединецот. Наместо тоа, овие информации се потребни за:

 • правилна испорака на содржината на нашата веб-страница,
 • оптимизирање на содржината на нашата веб-страница, како и нејзините реклами,
 • обезбедување на долгорочна одржливост на нашите системи за информатичка технологија и технологија на веб-страници, и
 • обезбедување на органите за спроведување на законот со информации неопходни за спроведување на законот во случај на сајбер напад.

6 Пријавување за е-вести

На веб-страницата на Унија, корисниците имаат можност да се претплатат на нашиот месечен е-билтен, каде што можат да добијат корисни информации и совети од областа на сметководството, финансиите, даноците и кадарот.

Со помош на е-известувања, Унија периодично ги известува своите приматели, кои се согласиле да добиваат е-известувања/е-вести, за новите услуги и актуелните настани што ги организира.
Известувања добиваат само од субјектот на податоците доколку:

 • субјектот на податоците има валидна адреса на е-пошта и
 • поединецот на кој се однесуваат податоците се регистрира за да прима електронски известувања и е-вести.

Примачот на е-известувања може во секое време да ја откаже апликацијата на која се однесуваат податоците. Согласноста за складирање на лични податоци, која поединецот ја потврдил за испраќање е-известувања, може да се отповика во секое време. За повлекување на согласноста, соодветна врска е достапна во секое е-известување. Исто така, поединецот може директно да го извести контролорот на податоци за откажувањето на друг начин (писмен, електронски или вербален), односно до отповикување од страна на кандидатот.

7 Цели на обработка на лични податоци

Операторот Unija ќе ги користи податоците што ги добил од корисниците за следните цели:

 • информирање и испраќање е-вести, написи, известувања за настани по е-пошта;
 • директен маркетинг и испраќање понуди по е-пошта, редовна пошта и на веб-локација и телефонски повици;
 • сегментација , профилирање и автоматизирана обработка со цел создавање приспособени пораки и понуди кои ќе бидат порелевантни за корисникот;
 • статистички и пазарни анализи; следење на кликнувања и отварања на е-пошта и веб-кликови
 • страници за сегментација и прилагодување на содржината на е-пошта;
 • прикажување приспособени реклами на рекламни платформи (Гугл и Фејсбук).

8 Формулар за контакт на веб-локацијата

Веб-страницата на Унија содржи контакт формулари кои овозможуваат брз електронски контакт со компанијата. Доколку поединецот одлучи да контактира преку формуларот за контакт, личните податоци дадени на формуларот автоматски се зачувуваат. Ваквите лични податоци ги чува контролорот на податоци заради обработка или воспоставување контакт со лицето на кое се однесуваат податоците. Овие лични податоци не се пренесуваат на трети лица.

9 Учество во настани

А) Општи одредби
Општите услови ја регулираат целта и условите под кои ќе се одвиваат настаните организирани од Унија, начинот на регистрација за нив, условите за учество и постапката за можно повлекување од поединечен настан пред неговото спроведување. Организатор на настанот е Унија.
Општите услови се составен дел од регистрацијата за секој настан. Поединец кој се регистрира за кој било настан целосно, неотповикливо и безусловно ги прифаќа овие општи услови објавени на веб-страницата на Унијата.

Б) Пријавување за настанот
Пријавувањето за настанот се врши со пополнување на формулар за регистрација на веб-страницата на Унија, каде што поединецот треба да ги даде своите податоци (име, презиме, компанија и адреса на е-пошта). Со внесување на овие податоци, поединецот гарантира дека се вистинити, точни и целосни. Претходната регистрација за настанот е задолжителна, бидејќи бројот на места е ограничен.Со регистрацијата, поединецот исто така се согласува и му дозволува на организаторот да го сними и/или фотографира настанот и јавно да ги објави снимките по настанот.

В) Откажување на настанот од страна на организаторот
Организаторот го задржува правото да ја прилагоди содржината на настанот и во случај на недоволен број заинтересирани страни, виша сила или други причини, да го прилагоди времето или локацијата на настанот или да го откаже. Организаторот ќе ги извести пријавените за настанот за можно откажување најдоцна ден пред настанот, поточно преку е-пошта на е-маил адресата што поединецот ја навел при регистрацијата за настанот или со јавување на наведениот телефонски број.

Г) Употреба на лични податоци
Управителот на збирката за лични податоци собрани во контекст на регистрација за настанот или на друг начин во контекст на настанот е организаторот, кој се обврзува внимателно да ги чува и користи сите примени лични податоци наведени во формуларот за апликација во согласност со Законот за заштита на личните податоци (ZVOP-1) за целта за која се добиени и нема да ги предаде на трети лица. Целите се дефинирани на онлајн формуларот за апликација.

10 Бришење и блокирање на лични податоци

Контролорот на податоци ги обработува и чува личните податоци на субјектот на податоците само за периодот неопходен за постигнување на целта на складирање, или доколку е овластено од европскиот законодавец или друг законодавец во законите или прописите што се однесуваат на контролорот. Ако целта на складирањето не е наведена или не е соодветна, или ако истече периодот за складирање пропишан од европскиот законодавец или друг надлежен законодавец, личните податоци рутински се блокираат или бришат во согласност со законските барања. Секако, бришењето е можно и на барање на поединецот на кој се однесуваат личните податоци.

11 Кориснички права

А) Право на потврда
Секој поединец има право, одобрено од европскиот законодавец, да добие информации од контролорот за тоа дали личните податоци што се однесуваат на него или неа се обработуваат или не. Доколку поединецот сака да го искористи ова право, може во секое време да контактира со лицата за контакт (вработените) кај контролорот.

Б) Право на пристап
Секој поединец има право, одобрено од државите на европскиот законодавец, да добие копија од личните податоци што се чуваат во секој даден момент. Дополнително, европските директиви и регулативи дозволуваат пристап до следните информации за лица чии податоци се чуваат:

 • цел на обработка,
 • категории на лични податоци за кои станува збор,
 • приматели или категории на примачи за кои биле или ќе бидат откриени лични податоци, особено приматели во трети земји или меѓународни организации,
 • каде што е можно, проценетиот период во кој ќе се чуваат личните податоци, или ако тоа не е можно, критериумите што се користат за одредување на овој период,
 • постоењето на право на контролорот да бара корекција или бришење на личните податоци или ограничување на обработката на личните податоци во однос на лицата на кои се однесуваат личните податоци или да се спротивстави на таквата обработка,
 • постоењето на правото да се поднесе жалба до надзорниот орган,
 • каде личните податоци не се собираат директно од поединецот на кој се однесуваат – пристап до сите достапни информации за нивниот извор.

В) Право на корекција
Секој поединец има право, одобрено од европскиот законодавец, да добие од контролорот без непотребно одложување корекција на неточни лични податоци кои се однесуваат на него. Земајќи ја предвид целта на обработката, поединецот има право да ги комплетира податоците што недостасуваат.
Доколку поединецот сака да го искористи ова право, може во секое време да контактира со лицата за контакт (вработените) кај менаџерот.

Г) Право на бришење
Секој поединец има право, одобрено од европскиот законодавец, да побара од контролорот да ги избрише личните податоци што се однесуваат на него без непотребно одлагање. Во случаите предвидени со закон, контролорот мора задолжително да ги избрише личните податоци без непотребно одлагање.

Д) Право на ограничување на обработката на податоците
Секој поединец има право, одобрено од европскиот законодавец, да добие ограничување на обработката на податоците од контролорот, доколку се применува едно од следниве:

 • Поединецот ја оспорува точноста на личните податоци за времето што му овозможува на контролорот да ја провери точноста на личните податоци.
 • Обработката е незаконска и поединецот се противи на бришење на личните податоци и наместо тоа ја ограничува нивната употреба.
 • На контролорот повеќе не му се потребни личните податоци за целите на обработка, но субјектот на податоците бара воспоставување, остварување или заштита на правни барања.
 • Субјектот на податоците се спротивстави на обработката во согласност со GDPR додека не се потврди дали легитимните причини на контролорот преовладуваат над оние на субјектот на податоците.

Доколку е исполнет еден од горенаведените услови, а поединецот на кој се однесуваат личните податоци бара ограничување на обработката на личните податоци што ги чува Унија, Унија мора веднаш да се погрижи барањето за ограничување на обработката да се земе во предвид.

Ѓ) Право на пренос на податоци
Секој поединец има право да пренесува податоци, во врска со кои поединецот на кој се однесуваат личните податоци може во секое време да контактира со вработените во Унија.

Г) Право на приговор
Секој поединец има право, гарантирано од европскиот законодавец, во секое време да се спротивстави на обработката на личните податоци што се однесуваат на него врз основа на причини кои се однесуваат на неговата конкретна ситуација.

Доколку Унија обработува лични податоци за целите на директен маркетинг, поединецот на кој се однесуваат личните податоци има право во секое време да се спротивстави на обработката на личните податоци за таков маркетинг.
За остварување на правото на приговор, поединецот на кој се однесуваат личните податоци може директно да контактира со Унија или со вработените во секое време.

Ж) Автоматско индивидуално одлучување, вклучително и профилирање
Унија не користи профилирање врз основа на добиените лични податоци.

 1. I) Право да се повлече од заштита на податоците
  Секој поединец има право, гарантирано од европскиот законодавец, да ја повлече својата согласност за обработка на неговите лични податоци во секое време. Доколку поединецот сака да го искористи правото на отповикување на согласноста, тој или таа може директно да контактира со Унија или со вработените во секое време.

12 Заштита на лични податоци

Администраторот ќе ги заштити добиените податоци во согласност со важечката законска регулатива за заштита на личните податоци и во согласност со своите интерни акти донесени врз основа на закон. Ќе обезбеди соодветна организациска и техничка заштита. Во никој случај контролорот нема да ги проследи или да ги открие добиените податоци на трети страни. Компанијата Унија спроведува соодветни технички и организациски мерки за заштита на личните податоци.

13 Договорни процесори и простор за складирање

Контролорот, исто така, ги проследува собраните лични податоци до своите договорни обработувачи, кои можат да ги обработуваат податоците исклучиво во рамките на упатствата и овластувањата на контролорот и кои се обврзани со писмен договор склучен со контролорот да обезбеди соодветно ниво на заштита на личните податоци, имено: за CRM, систем за маркетинг на е-пошта и систем за автоматизација на маркетингот. Давателот чува збирки на лични податоци во ЕУ и не ги извезува во трети земји.

Контролорот може да обезбеди лични податоци на платформите за дигитално рекламирање (Google, Facebook, LinkedIn , итн.) и да ги користи нивните колачиња, кои му овозможуваат на контролорот да создава попрецизни сегменти, да прикажува насочени реклами и ремаркетирање. Ова му овозможува на корисникот да добива порелевантни реклами на овие платформи од операторот. Ова може да вклучи извоз на податоци до договорен процесор надвор од ЕУ.

14 Период на чување на личните податоци

Ние ги чуваме личните податоци на поединецот на неодредено време или до отповикување на согласноста за чување и обработка на податоците на поединецот. Откако ќе ја отповикаме согласноста на поединецот, трајно ги бришеме неговите лични податоци.
Ако целите опишани погоре, за кои складираме и обработуваме лични податоци, престанат во нашата компанија, трајно ќе ги избришеме збирките на податоци чија цел престанала.

УНИЈА СМАРТ АКАУНТИНГ
Скопје, септември 2023