Како да се заштитите од сајбер нападите
25. април, 2022

Како да се заштитите од сајбер нападите

Што е сајбер безбедност?

Сајбер безбедноста е практика на заштита на системи, мрежи и програми од дигитални напади. Ваквите сајбер напади обично имаат за цел пристап, менување или уништување чувствителни информации и изнудување пари од корисниците или нарушување на нормалните деловни процеси.

Спроведувањето на ефективни мерки за сајбер безбедност денес е особено предизвик бидејќи во моментов има повеќе уреди од луѓе во светот, а напаѓачите стануваат сè поиновативни.

Успешниот пристап кон сајбер безбедноста има неколку слоеви на заштита распоредени на компјутери, мрежи, програми или податоци што имаме намера да ги заштитиме. Во една организација, луѓето, процесите и технологијата мора да се надополнуваат едни со други за да создадат ефикасна одбрана од сајбер напади.

Технологијата е неопходна за да се обезбедат алатки за компјутерска безбедност потребни за заштита од сајбер напади од организации и поединци. Мора да бидат заштитени трите главни ентитети: крајните уреди како што се компјутерите, паметните уреди и рутери, мрежите и cloud-от. Вообичаените технологии што се користат за заштита на овие ентитети вклучуваат заштитни ѕидови од следната генерација, филтрирање DNS, заштита од малициозен софтвер, антивирусен софтвер и безбедносни решенија за е-пошта.

Во денешниот поврзан свет, сите ние имаме корист од напредните програми за сајбер одбрана. На индивидуално ниво, сајбер-безбедносниот напад може да резултира со сè, од кражба на идентитет до обид за уцена до губење на важни податоци. Напаѓачите најмногу се потпираат на критична инфраструктура како што се електрани, болници и компании за финансиски услуги. Заштитата на овие и други организации е клучна за одржување и функционирање на нашето општество.

Нашите безбедносни експерти можат да ви помогнат да го изберете вистинското решение

Unija Sibit се грижи за вашата сајбер безбедност

Во Unija Sibit, ние сме специјализирани за сајбер безбедностa. Нашите безбедносни експерти можат да ви помогнат да го изберете вистинското решение. Безбедноста на вашите податоци може да стане грижа на Unija Sibit.

Основна понуда

НАПРЕДЕН ПАКЕТ ЗА АНТИВИРУСНА ЗАШТИТА TRENDMICRO: 3 ЕУР + ДДВ месечно за еден корисник