Back up data
21. февруари, 2022

ЗОШТО Е ВАЖНО ДА ИМАТЕ резервна копија на е-пошта на OFFICE 365 (EXCHANGE ONLINE)

Современите IT Cloud алатки  ви дозволуваат да споделувате и пристапувате до информации каде било и во секое време. Огромното количество податоци и информации што им се достапни на вработените мора да бидат заштитени, без разлика кој им пристапува.

Брзиот раст на услугите SAAS (Софтвер како услуга) им овозможува на компаниите ширум светот да соработуваат, да споделуваат информации и да донесуваат важни деловни одлуки буквално во истиот момент. Повеќе од половина од сите компании во светот го користат Office 365 како примарна алатка за споделување информации, што значи дека Microsoft е лидер во деловните решенија Cloud.

Една од најважните услуги на Office 365 е Exchange Online, деловна е-пошта базирана на Cloud,  што ги заменува обемните и скапи решенија на серверот за пошта во самите деловни центри за податоци.

Иако Microsoft Online е во основа одговорен за заштита на е-поштата, не значи дека податоците се безбедни од многу ризици (кражба на податоци, упад, бришење, итн.):

а. Ограничено складирање податоци и флексибилност за обновување.
Избришаните поштенски сандачиња се чуваат во Microsoft до 30 дена. Избришаните пораки се чуваат од 14 до 30 дена. Можно е да се повратат податоците надвор од оваа рамка, но тоа исклучително одзема време и e сложено.

б. Податоците од Cloud се одговорност на компанијата (корисникот).
Microsoft и другите даватели на услуги се фокусираат на високата достапност на податоци, а не на користењето податоци. Добриот резервен систем овозможува моментално обновување на податоците и со тоа поголема доверливост и достапност.

в. Клиентите очекуваат сигурна, силна и едноставна услуга.
Во случај на големи проблеми, бришење и инфекција со компјутерски вируси, добар резервен систем е клучен за обновувањето на податоците.

г. Гартнер известува за повеќе од 700 проценти зголемување на нападите со откупни софтвери (напади со изнудување) во последниве години.
Поштенските сандачиња на Office 365 се особено вообичаени цели, што носи висок ризик од губење, бришење, откажување или дури и шифрирање на податоците.

Од горенаведените причини, изборот на вистинското решение за резервна копија и враќање е уште поважно.

Во Unja Sibit, ние сме специјализирани и за безбедност на податоците. Тука вашите фајлови и датотеки, од областа на сметководството, ревизијата, книговодството (фактури, патни налози, изводи од банка) се заштитени од било какви несакани дејства. Нашите безбедносни експерти ќе ви помогнат да го изберете вистинското решение.
Чувајте ги вашите податоци каде било, во секое време.
Можете да не контактирате на info.it@unija.com

РЕЗЕРВЕН КАНЦЕЛАРСКИ ПАКЕТ 365 MAIL: 2,7 ЕУР + ДДВ за еден корисник