16. јуни, 2023

Студентски натпревар – Unija Challenge 2023

Студентски натпревар кој не сакате да го пропуштите

Студентскиот регионален натпревар што оваа година го организира Unija Smart Accounting ќе им даде можност на сите студенти да ги искажат своите иновативни идеи во:

 • Сметководство
 • Консалтинг
 • Информатички технологии

Доколку сте студент кој има знаење од наведените области, а сакате да ги споделите вашите досега невидени идеи со нас, тогаш студентскиот натпревар (Unija Challenge) е вистинското место за вас!

Што всушност е Union Challenge?

Unija Challenge е студентски регионален натпревар за најдобри проектни задачи во споменатите области. Задачите и темите од овие области претставуваат интересен предизвик во кој учениците можат да го тестираат своето постоечко знаење, да го надградат и да стекнат нови искуства.

Зошто се организира студентскиот натпревар?

Има повеќе причини зошто организираме студентски регионален натпревар. Некои од овие причини се:

 • Потребата од нови креативни решенија кои ги поместуваат границите во споменатите полиња;
 • Обезбедување нови можности за студентите каде што можат да освојат вредни награди, но и да добијат значајни препораки;
 • Можност за соработка во иднина и сл.

Тимовите на Unija Smart Accounting секогаш стојат зад фактот дека вашиот неконвенционален и неоптоварен поглед на сметководството, консалтинг или информатичката технологија може да донесе иновативни и свежи решенија кои можат да бидат совршен прв чекор за нови откритија.

Нашето мото „Take the Challenge“ ги поканува младите да ги поместат своите граници на креативност. Сето ова е со цел да се откријат нови начини на решавање задачи, одговори на дадени теми, но исто така е показател дека „Thinking outside the box “ всушност е многу ценето.

Ваквиот студентски натпревар е секако добредојдена референца, но и добра основа за успешен почеток на кариера во нашата компанија.

Области и теми

Прифатете го предизвикот и размислете за споменатите теми. Сигурно имате барем неколку работи што би сакале да ги кажете за нив. Студентскиот натпревар Unija Challenge 2023 е вистинското место каде што можете да ги покажете вашите идеи и да ни помогнете некои од нив да бидат токму она што ќе го користиме во иднина.

ОбластНаслов на темата
СметководствоСпоредба на различни методи за вработување
КонсалтингРазвој на Оданочување на криптовалути на пазарите на ex-YU
Информатички технологииРазвој на апликацијата Unija Mobile App
Повеќе детали за темите можете да најдете на Студентскиот регионален натпревар – Unija Challenge.

Кога се одржува студентскиот натпревар?

Пред испраќање на апликациите, студентите се добредојдени на Отворениот ден, кој ќе се одржи на 12.10.2023 година. во 12 часот во просториите на Unija Smart Accounting во Скопје кој се наоѓа на адреса 8-ма Ударна Бригада број 39.

На овој краток воведен состанок ќе имате можност детално да се запознаете со понудените теми, да поставувате прашања, да се запознаете со членовите на комисијата како и со натпреварувачите.

Ако не можете да присуствувате на Отворениот ден, тоа не значи дека не можете да ги поднесете вашите апликации.

Редоследот на настаните

 • Рокот за пријавување е 20 октомври. Пријавите за студентскиот натпревар може да се испратат овде: Студентски регионален натпревар – Unija Challenge. Апликациите можете да ги поднесувате индивидуално или тимски. Ако одлучите да го сторите тоа, ќе треба да назначите свој носител на задачата.
 • 10 ноември е краен рок за доставување на проектни работи (16 ч.).
 • Прогласувањето на финалистите ќе се одржи на 15 ноември.
 • На 21 ноември ќе ги објавиме 10-те најдобри проекти како и прогласување на победникот на национално ниво кој ќе оди на меѓународниот конкурс
 • На 1 декември ќе се одржи меѓународен натпревар и ќе биде прогласен победникот

Наградите за студентски натпревар

Како што веќе споменавме, студентскиот натпревар носи не само големо искуство туку и многу вредни парични награди.

На државниот натпревар учениците ќе имаат можност да ги освојат следните награди:

 1. Награда- 1000 евра
 2. Награда- 600 евра
 3. Награда- 400 евра

На меѓународниот натпревар студентите ќе имаат можност да ги освојат следните награди:

 1. Награда-2500 евра
 2. Награда- 1500 евра
 3. Награда-500 евра

Не ја пропуштајте оваа можност и поместете ги сопствените граници

Студентскиот натпревар е одличен начин за младите умови да ги покажат своите идеи кои можат да поместат различни граници во нашиот свет. И во изминатите години бевме позитивно изненадени од одличните проекти и иновации кои успеаја да ни дадат надеж за идните генерации.

Бидете дел од ваква приказна и придружете се на Unija Challenge 2023! Многу можности се пред вас.

За повеќе информации посетете го Студентскиот регионален натпревар – Unija Challenge.

Со среќа!