Сметководствен советник кој работи во канцеларија се обидува да пресмета данок и да му помогне на вашиот бизнис да го достигне целосниот потенцијал
1. октомври, 2023

Сметководствен советник – Спасителот на вашиот бизнис

Сметководствен советник: Промена која е од корист за вашиот бизнис

Сметководствен советник не е типичен сметководител кој врши само специфична сметководствена работа. Сите сме запознаени со главните обврски на сметководителот од поднесување даноци до конвертирање на хартиени чекови. Одамна се очекуваше сметководителите да ја вршат техничката работа. Но, тоа е само површината. Документирањето на сложени процеси и да се биде дел од поголема шема бара сметководителите не само да ја завршат сметководствената работа туку и да станат поголем дел од вашиот бизнис и неговите процеси.

Значи, што значи тоа за вашиот бизнис и што треба да прават сметководителите?

Предности на сметководствениот советник

Сметководствениот советник може многу да му помогне на вашиот бизнис кога станува збор за светот на сметководството и може да олесни многу други процеси во вашиот бизнис, така што не мора да го правите тоа сами.

Сметководствен советник во канцеларија прикажан со лаптоп и хартија што прикажува податоци и сметководствена графика за колега

Сметководствените советници ќе:

  • ја познаваат суштината на вашиот бизнис
  • ви дадат важен совет
  • ги решат проблемите многу порано
  • донесат искуство и квалитет
  • ќе ве натера да набљудувате од различни агли
  • ја подобрат подготвеноста за ревизија

Тие ја познаваат суштината на вашиот бизнис

Прво, сметководствениот советник треба да го разбере вашиот бизнис. Важно е да им дозволите на вашите сметководители да се едуцираат за сите сфери на вашиот бизнис и неговата визија. Ова може да потрае, но важно е да ја почувствуваат суштината на вашиот бизнис за да понудат поквалитетни совети кои ќе се усогласат со вашите потреби. Препорачливо е да ги ангажирате оние кои се подготвени да ја разберат суштината на вашето работење и сакаат да научат за тоа бидејќи тие ќе бидат голем дел од вашиот бизнис.

Ќе ви дадат важен совет

Добриот сметководствен советник е подготвен да ги истражи и да ги помине сите ваши трансакции со цел да ја разбере пошироката слика и да формира стратегии кои ќе имаат корист за вашиот бизнис. Во случај да ви треба совет, тие ќе ви дадат совет за предизвици, модели и трендови. Тие не се тука само за да се занимаваат со бројки, тие се таму за да бидат пријатели на вашиот бизнис.

Добриот сметководствен советник  ги решава проблемите многу порано

Сметководствените советници секогаш треба да скенираат сè што се случува во вашата компанија и да ги пронајдат сите проблеми и дупки што го спречуваат вашиот бизнис да се развива или да расте. Ова е местото каде што вашиот сметководител повеќе не е само сметководител, туку повеќе советник и клуч што ви треба за да успеете.

Кога проблемите ќе се откријат рано, тоа може да го спаси вашиот бизнис од губење на многу средства и кредибилитет.

Двајца сметководствени советници седат во канцеларија, гледаат податоци и размислуваат како да го подобрат бизнисот"

Тие носат искуство и квалитет

Добриот совет е секогаш добредојден, особено кога доаѓа од некој што има искуство. Ова ќе ве спречи да се запрашате кој пристап да го изберете, како да се справите со тешките одлуки и како да одговорите на честите дилеми. Дополнително, ова ќе гарантира дел од умот знаејќи дека сте во вистински раце и дека покрај себе имате експерт.

Важно е редовно да организирате состаноци со вашиот сметководствен советник и секогаш да бидете информирани за тоа што е направено и кои се плановите, особено во врска со идните чекори што треба да се преземат за подобрување. Ова ќе ви даде јасност и лесно ќе си поставите нови цели кога ќе бидете сигурни дека одите во вистинската насока.

Тие ќе ве натераат да набљудувате од различни агли

Сметководствените советници ќе понудат различни стратегии кои можеби се нови за вас, но ќе ве натераат да гледате на вашиот бизнис од различни агли. Ова може да ја промени вашата перспектива и да ви помогне во процесите на донесување одлуки.

Ја подобруваат подготвеноста за ревизија

Целосната анализа на вашата сметководствена позиција и зацврстувањето на вашиот пристап кон различни сметководствени прашања ќе ви помогнат да ја подготвите вашата ревизија со вистинскиот сметководствен советник.

Каде да најдете сигурни и искусни сметководствени советници?

Во Unija Smart Accounting, ќе ви помогнеме да ги добиете сите насоки што ви се потребни кога станува збор за сметководството и советодавното сметководство. Нашиот висок професионализам е причината поради која нашите клиенти ни веруваат и нашиот личен пристап не разликува од другите.

Кога станува збор за консултации, ние нудиме:

Еднократна консултацијаОва вклучува креирање специјални извештаи, поставување внатрешно известување или пресметки во производството, сметководствена оптимизација, совети со соодветни сметководствени политики и многу повеќе.
Фиксна поддршка за сметководство во сопственостКонсултации и помош за тековните книговодствени проблеми, помош при подготовка на годишни сметки (како што се биланс на состојба, годишна даночна пријава, извештај за готовински текови и друго.)

Сметководствените советници ќе ви помогнат не само со важните бројки, туку и со подлабока анализа и истражување на вашиот потенцијал.

Исто така, нудиме практични решенија и приспособени пристапи, како и правен, даночен, финансиски и сметководствен консалтинг. Без разлика дали сте мал, среден или голем бизнис, ние ќе ги понудиме најдобрите услуги со искусна гледна точка имајќи го предвид вашиот најдобар интерес.

Сметководствените советници ќе му помогнат на вашиот бизнис да расте

Сметководителите се клучни за помагање на вашиот бизнис на најдобар можен начин. Тие ќе отворат нови гледишта, нови стратегии и нови совети кои – за возврат – ќе ви овозможат лесно да се справите со тешките сметководствени предизвици, да потрошите помалку енергија и време на ревизии и да посветите повеќе внимание на вашиот бизнис.

Unija Smart Accounting нуди искусни советници кои секогаш работат на усовршување на своето знаење и кои ќе го третираат секој случај со големо внимание, надминувајќи ги традиционалните сметководствени агенди. Со цел да ја подобриме ефикасноста на деловното работење на нашите клиенти, го воведовме иновативниот Unija Smart Accounting систем.

Ова врвно сметководствено решение беспрекорно ги интегрира основните услуги, вклучувајќи сметководство, ИТ решенија и консалтинг.

Во случај да сте заинтересирани и сакате да дознаете повеќе, посетете ја нашата веб-страница и одлучете која од услугите што ги нудиме најдобро одговара на вашите потреби.