Računovodstvo, IT rešitve in davčno svetovanje

Unija Smart Accounting d.o.o.
Tržaška cesta 515
1351 Brezovica pri Ljubljani
+386 1 360 20 00
+386 3 060 30 01

Kapucinski trg 11

4220 Škofja Loka

+386 4 506 04 00

Sončni Log 7

1370 Logatec

+386 1 360 20 47

Ljubljanska cesta 28

8000 Novo mesto

+386 1 360 20 26

Petrovče 256

3301 Petrovče

+386 3 424 43 11

Titova cesta 2a

2000 Maribor

+386 2 205 88 37

Rožna ulica 4

5280 Idrija

+386 5 777 55 00

Pristaniška ulica 8

6000 Koper

+386 5 777 40 10

+386 1 360 20 00

fb fb fb fb
11. aprila, 2019

Knjigaš ili paušalac

Pripremate se da otvorite firmu. Dobro ste se raspitali koje opcije imate na raspolaganju i želite da budete preduzetnik. Među prvim pitanjima koji se u praksi često čuju jeste – koji tip preduzetnika da budem? Knjigaš ili paušalac?

Prilikom odabira treba uzeti mnogo faktora u obzir. Na primer, visinu prihoda u prvoj godini, mogućnost sprovođenja biznis plana, tip usluga, da li i kad planirate rast tima…

Ali pre svih tih faktora, zapravo prvi uslov koji postavljate sebi jeste da imate što manje troškova dok ne stanete na noge, zar ne?

U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam odgovorimo na neke nedoumice i pomognemo vam da donesete dobru i informisanu odluku.

Osnovni tipovi preduzetnika

Postoji nekoliko vrsta preduzetnika prema tipu oporezivanja, ali da ne bismo otišli u širinu i zbunili vas, zadržaćemo se samo na dva osnovna i ujedno najpopularnija.

 • preduzetnik koji poreze i doprinose plaća na stvarni prihod (na dobit poslovne godine)
 • preduzetnik koji poreze i doprinose plaća po rešenju Poreskog organa na paušalno utvrđen prihod

Otud i razgraničavanje na preduzetnike koji vode poslovne knjige (knjigaš) i preduzetnike koji ne vode poslovne knjige (paušalac).

            Obaveze knjigaša

Preduzetnik »knjigaš« je u obavezi da:

 • Knjiži sve poslovne promene
 • Vodi evidenciju osnovnih sredstava
 • Izrađuje razne izveštaje prema državi, bankama itd.
 • Obračunava poreze i doprinose na zarade..
 • I još mnogo toga, zbog čega knjigaši i angažuju knjigovođe.

   Obaveze paušalca

Preduzetnik »paušalac« nema te obaveze. Ako se odlučite za paušal, vi ne knjižite poslovne promene, ne vodite evidenciju osnovnih sredstava…

Ali umesto toga biste imali obavezu da vodite KPO knjigu (knjigu ostvarenog prometa).

Ako za sebe hoćete da obračunavate platu ili angažujete radnika, potrebno je da i to evidentirate.

Isto tako su potrebni razni izveštaji na godišnjem nivou prema državnim organima, kao i bankama ukoliko kao preduzetnik paušalac želite neki kredit.

Budući da paušalci plaćaju poreze i doprinose plaća po rešenju, potrebno je da ispratite sva dugovanja i pazite da ne kasnite sa plaćanjem. Bitno je da vodite računa i o preknjižavanju dugovanja i preplate prema državi i Poreskom organu. To se dešava skoro svake godine i tu kao preduzetnik paušalac možete da upadnete u probleme ukoliko se ne informišete na vreme. Najviše problema se dešava nažalost prilikom izmirivanja obaveza prema državi.

Prednosti i mane paušala

Sa rastom IT industrije u našoj zemlji, znatno je porastao i broj paušalaca. Budući da imamo mnogo upita za savetovanje u vezi sa paušalom, samo ćemo vam ukratko navesti i neke prednosti i mane koje nosi ovaj tip oporezivanja.

Najpre, visina poreza i doprinosa koje država definiše preduzetniku paušalcu zavisi od vrste registrovane delatnosti, odnosno grupe u koju je paušalac razvrstan.

Postoji sedam grupa. U zavisnosti u koju grupu država smesti preduzetnika, u skladu sa tim se vrši i oporezivanje. Ako ste preduzetnik i registrujete obavljanje delatnosti računarskog programiranja, treba da računate na oko 28.000 RSD mesečno za poreze i doprinose prema državi.

Ostale delatnosti variraju ali iznos se održava na nivou 20.000–25.000 RSD.

Ako ste već zaposleni i otvarate firmu iz radnog odnosa, plaćate samo PIO doprinos i porez što dosta olakšava situaciju i smanjuje mesečni iznos obaveza.

Bitno je napomenuti da kao preduzetnik paušalac ne smete da pređete limit od 6.000.000 RSD prihoda u kalendarskoj godini jer u suprotnom dobijate status preduzetnika knjigaša.

Prednosti paušalnog oporezivanja:

 • Ne postoji obaveza praćenja troškova već samo prihoda
 • Niski troškovi administracije

Mane paušalnog oporezivanja:

 • Mesečne obaveze prema državi su fiksne svaki mesec bez obzira na prihod koji ostvarite
 • Takođe obaveze prema državi se utvrđuju Rešenjem Poreske uprave na godišnjem nivou, te je nepredvidivo koliko će iznositi narednih godina ali obično iznos ne varira više od 10%
 • Limit od 6.000.000 RSD

Pre otpočinjanja delatnosti objektivno sagledajte i procenite prihod koji biste ostvarili u toku godine. Paušalno oporezivanje nije uvek najpovoljniji oblik oporezivanja bez obzira na prednosti koje sa sobom nosi.

Da rezimiramo

Najviše vam se isplati da budete »knjigaš«

 • ako pretpostavljate da će vam dobit u godini poslovanja biti 0
 • ako pretpostavljate da će vam dobit u poslovnoj godini biti manja od 20.000 evra, a visina paušalnog poreza i doprinosa je veća od 20.000 RSD mesečno

 Najviše vam se isplati da budete »paušalac«

 • ako pretpostavljate da će vam dobit u godini biti manja od 20.000 eura, a visina paušalnog poreza i doprinosa u vašoj opštini iznosi manje od 20.000 RSD mesečno
 • ako pretpostavljate da će vam dobit u godini biti veća od 20.000 eura a manja od 50.000 eura*

*Podsetnik: sve iznad 50.000 eura dobiti svakako vas svrstava u preduzetnika knjigaša budući da je paušalni način oporezivanja ograničen na promet do 6.000.000 RSD u kalendarskoj godini.

Dobro je imati knjigovođu, iako ste paušalac i ne vodite knjige

U praksi se pokazalo da je dosta dobro imati knjigovođu čak i ako se odlučite za paušal; barem u funkciji savetnika, jer tumačenje zakona i praćenje novosti u poreskom sistemu ume biti prilično zbunjujuče.

Recimo, nama se često desi da nas pozove potencijalni klijent koji je dobio neku opomenu, a kaže da je sve uredno plaćao. Poreska uprava svake godine izdaje nove pozive na broj, izdaje nova rešenja (kako akontaciona, tako i konačna rešenja).

Ako niste u toku (a zbog posla nemate kada da se bavite zakonima i propisima) često dolazi do problema čije rešavanje nekad iziskuje i par meseci. U tom slučaju će vam savetnik dobro doći, zar ne? I može da vam uštedi dosta novca i vremena.

Dakle, osim što vode knjige, knjigovođe su tu da se pobrinu da vi poslujete bez briga.

Da li vam se dopao ovaj tekst? Podelite na društvenim mrežama sa drugim budućim preduzetnicima!

A ako vam je potrebna pomoć, kontaktirajte nas, tu smo da vam pomognemo.