22. marca, 2019

5 saveta iz prakse za početnike u biznisu

Ako ste odlučili da pokrenete svoj biznis, čestitamo. To je jedna hrabra odluka jer pred vama je Velika avantura. Preduzetništvo donosi mnogo prednosti sa sobom, kao što su finansijska sloboda, fleksibilno radno vreme, odmor po želji… Ali isto tako ume biti nezgodno ako ne postavite svog biznis na zdrave osnove od samog početka.

Često se u praksi desi da novopečeni preduzetnici krenu sa velikim entuzijazmom u ostvarivanje svojih poslovnih snova. Onda izgube kompas upravo zato što nisu na samom početku definisali korake, ciljeve ili plan svog rasta. Zatim, imate i obaveze prema državi. Postoje zakoni i propisi koje često nije lako tumačiti. Dakle, ima prilično prostora u kom vas jedan korak može skupo koštati.

Videli smo dosta biznisa koji su nestali u prvoj godini poslovanja usled grešaka koje su se lako mogle izbeći.

Naš glavni cilj jeste da što više biznisa uspe. Zbog toga, a na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa preduzetnicima, pripremili smo za vas 5 saveta iz prakse koji mogu da vas poguraju u pravom smeru.

1. Pre svega – napravite održiv biznis plan

Svaki profitabilan biznis u svojoj osnovi ima plan. Zamislite da gradite kuću. Najpre ćete nacrtati projekat, a zatim krenuti u realizaciju. Isto je tako sa biznisom. Pre administracije, pre registrovanja firme, obezbeđivanja finansija… Najpre krenite od jednog nacrta. Bilo kakav plan je bolji od nedostatka plana, zar ne?

Recimo, jedan praktičan plan u samo 5 koraka može biti:

 • Ko su moji klijenti? (Ko je osoba kojoj prodajete? Uđite u cipele kupaca. Zamislite kako izgledaju, o čemu razmišljaju, u šta veruju…)
 • Šta su njihovi problemi? (Kad znate ko su vaši kupci, onda istražite i definišite njihove probleme.  Kako je Ajnštajn rekao – ako bih imao sat vremena da rešim problem, 55 minuta bih definisao
  problem. Kada znate tačan problem, znate šta ljudima i da ponudite.)
 • Kako ja mogu da rešim taj problem? (Zapišite svoja znanja, veštine i rešenja koja nudite kupcima. Koliko brzo im rešavate problem, koliko efikasno, odnos cene i kvaliteta/brzine…)
 • Ko je moja konkurencija? (Označite ih i dobro istražite šta je to jedinstveno kod njih, šta oni to nude. A zatim, šta je to što ne nude.)
 • Zašto da kupci izaberu mene? (Svi smo jedinstveni. Svaki brend je jedinstven i ima „ono nešto“ po čemu će ga ljudi prepoznati. Recimo, kompanija Apple je sinonim za jednostavnost i stil. Ima
  mnogo proizvođača telefona, ali tačno znate zašto kupujete Apple proizvode.)

Ovaj mali pregled vaših snaga i slabosti, tržišta i konkurencije već u startu vam omogućuje da smišljate konkretne akcije. Sa takvim planom tačno znate kuda idete i kako da dođete do tačke do koje želite.

Kako vreme bude odmicalo, dopunjujte svoj plan i pratite ostvarenje ciljeva. Ako dođe do zastoja (a zastoji su normalni u svakoj firmi) onda imate jasnu mapu kuda ste se kretali. Vratite se korak nazad i definišite ponovo plan akcije.

2. Napravite dobru organizaciju vremena

Dok vaš biznis ne postane održiv, potrebno je mnogo truda, vremena i živaca, a često morate biti i „sam svoj majstor“.
U početku obično nemate dovoljno sredstava da zaposlite ljude za određene zadatke, a ne želite da se prezadužite kako biste na brzinu sklopili tim. Naročito ako ne znate da li sklapate kratkoročne ili
dugoročne saradnje. To znači da ćete dosta toga morati sami da uradite. Zbog toga ćete morati da propustite neka druženja, žrtvujete svoje privatno vreme…

Da bi vaš biznis opstao, moraćete da se stalno usavršavate, što takođe, iziskuje dosta vremena. Ipak, kad zatvorite svoju kancelariju, sklopite laptop i završite s poslom, potrebna vam je i energija za
sutrašnji dan.

Koliko god posla da imate, ne upadajte u zamku da morate da radite dve smene dnevno. U jednom trenutku ćete pregoreti od posla, što znači da nećete moći da radite efikasno (ili uopšte). To je štetno po vaše zdravlje, a zatim i po vaš biznis.

Isplanirajte svoje vreme, napravite vidljivu tabelu zadataka i koliko posla možete da preuzmete, i uvek uračunajte vreme za odmor, laganu šetnju, kafu sa porodicom ili prijateljima…
Napunite baterije.

3. Ne trošite više nego što morate

Ovo možda zvuči kao banalan savet, ali zaista, toliko smo ga puta ponovili i ponovićemo ga još toliko puta jer mnogo puta preduzetnici utroše dosta novca na sliku svog biznisa. Najčešće situacije sa kojima se srećemo i saveti koje dajemo jesu:

 • Ukoliko ste odlučili da se upustite u preduzetništvo dok radite u nekoj firmi – zadržite taj posao sve dok vam vaš biznis ne obezbedi dovoljno sredstava za život. U suprotnom, rizik je preveliki.
 • Zakupite kancelariju samo ako vam je zaista potrebna u početku. Imajte na umu da i neki manje ekskluzivan prostor može biti taman onoliko dobar koliko treba. Ako je Bil Gejts počeo iz garaže, zašto ne biste mogli i vi? Ne morate iz garaže, ali možete iz svoje sobe, ili nekog manje luksuznog prostora. Ne gubite iz vida da je internet svuda dostupan, pa se neki sastanci koji iziskuju korišćenje interneta i lepši prostor mogu završiti i u nekom ugostiteljskom objektu. U početku prodajete svoje usluge/proizvod, ne svoj prostor. Kako gradite biznis, tako će i vaš prostor postepeno postajati deo vašeg brenda. Do kreiranja brenda treba pak štedeti i pažljivo raditi.
 • Pre nego što zatražite savete stručnjaka iz oblati prava, poreza, računovodstva, finansija, bankarstva… Iskoristite moć interneta i dostupne besplatne resurse. Naravno, vodite računa gde tražite savete. Ako pak tražite savet direktno od stručnjaka, a nemate dovoljno sredstava da im platite u tom trenutku, možete da ponudite nešto od svojih usluga/proizvoda, određeni popust ili drugi vid
  kompenzacije u zamenu za konsultaciju. Kada vaš biznis stane na noge i kad se stvore uslovi, možda ćete baš sa njima nastaviti saradnju. Dobra poznanstva su srž svakog uspešnog biznisa.
 • U početku možda nećete imati sredstava za jake marketinške aktivnosti. Zato iskoristite društvene mreže za promovisanje svojih proizvoda/usluga. Napravite svoju stranicu na Fejsbuku, Instagramu i LinkedInu i budite aktivni. Povezivanje sa klijentima, poslovnim partnerima se u današnje vreme radi putem društvenih mreža. Prijatelje, porodicu i poznanike zamolite da podele vaše objave.
 • Pri otpočinjanju biznisa je veoma bitno, da kada god je to moguće, obezbedite avansno plaćanje. Nekada neće biti moguće da dobijete celokupni iznos avansno, ali bilo bi dobro da probate da obezbedite bar polovinu ili trećinu iznosa. Ne smete zanemariti svoje obaveze poput kirije, nabavke opreme, režijskih troškova… Avans će osigurati da imate dovoljno sredstava za rad.

4. Zaštitite se

Zapišite sve. Sastavljanje ugovora, akata i pravilnika i sličnih dokumenata možda deluje kao nepotrebna administracija. Međutim, važno je da shvatite da je ugovor, osim pisanog dogovora dve ili više strana, i način da se zakonski zaštitite.

Proverite koje su vaše zakonske obaveze. Vodite evidenciju o svemu, u pisanom obliku i što detaljnije. Unapred definišite očekivanja svih strana. U ugovoru obavezno navedite rokove plaćanja, način isplate, cene usluga, standarde i način realizacije radova. Pored toga što ćete se zaštititi, tako ćete steći i dosta kredibiliteta i poverenja kod svojih klijenata.

5. Učite i informišite se svakodnedno

Da biste donosili kvalitetne odluke, potrebno je da razumete sve standardne poslovne izazove sa kojima se susrećete, odnosno sa kojima ćete se susretati. Unapred planirajte svoje korake.
Nabavite literaturu koja će vam pomoći da svoje poreske (i druge) obaveze optimizujete. Ako možete da priuštite, obratite se poslovnim konsultantima. Ako imate u okruženju preduzetnike, pitajte ih za savete.

Da li se opredeliti za paušalni oblik oporezivanja ili se registrovati za PDV, kako napraviti i kontrolisati budžet, koje su opcije investiranja, koju banku odabrati… Može vas uplašiti gomila termina čiji nazivi deluju zastrašujuće, kompleksno, komplikovano…
Edukujte se od početka, jer ćete tako donositi bolje odluke i izbeći mnogo grešaka. Svaka odluka će biti lakša i svaki savet ćete bolje iskoristiti ako učite veštinu vođenja biznisa od iskusnijih.

Pokretanje i vođenje sopstenog biznisa nije lako, ali ako dobro krenete, taj trud i rad će se na kraju isplatiti. Samo budite istrajni i organizovani.

Da li ste pokrenuli svoj biznis? Pišite nam sa kojim izazovima se susrećete i kako ih rešavate. Podelite ovaj tekst sa drugim preduzetnicima kako biste im olakšali početke. Saradnja je recept za uspeh.