Due diligence

Due diligence je način prikupljanja informacija koje su investitoru potrebne prilikom donošenja strateških odluka i podrazumjeva analizu operacija neke kompanije  (entiteta) kao i procjenu trenutnih i budućih rizika u poslovanju tog entiteta. Investitor mora da zna šta kupuje, i iznad svega koji su rizici povezani sa ovakvom transakcijom.

Cilj

Cilj due diligence projekta je da spriječi potencijalna negativna iznenađenja nakon kupovine/investiranja u određeni entitet. Due diligence projekat otkriva pravne, poreske, finansijske, operativne i druge rizike koji mogu nastati u poslovanju entiteta koji je predmet transakcije.

Najčešće vrste due diligence analize su:

Poreski Due diligence

Finansijski Due diligence

Pravni Due diligence

Komercijalni Due diligence

Operativni Due diligence

Tehnološki Due diligence

NAJNOVIJE VIJESTI

17. November, 2022

Da li obračun zarada povjeriti eksternoj kompaniji?

Kada govorimo o zaradama, svaki pojedinac želi da iznos njegove zarade ostane tajni podatak i kompanije su dužne osigurati tajnost. Svi poslodavci ulažu velike napore da osiguraju da podaci o visini zarade i naknada ne postanu javni. Upravo ovdje i vrlo često, na scenu stupa outsourcing obračuna zarada, kao rješenje koje može da zadovolji sve zahtjeve zaposlenih i njihovih poslodavaca.

Više
16. September, 2022

Prijavite se na Unija Challenge za studente

Ostvarili smo brojne pomake u profesionalnim i tehničkim oblastima i uspostavili nove standarde poslovanja. Upravo zbog toga želimo pomoći i mladima da pored svog formalnog obrazovanja steknu vještine koje će im koristiti u poslovnom svijetu. Jedna od takvih načina su i ovakva takmičenja.

Više
2. August, 2022

Održavanje i upravljanje informacionom infrastrukturom

U Uniji Sibit ponosimo se našom profesionalnom informatičkom podrškom sa brzim vremenom odziva i održavanjem 24/7, što znači 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, uključujući subote, nedjelje i praznike. Stručna i sveobuhvatna podrška garantuje Vam pouzdanost i visoku dostupnost svih elemenata informacionog sistema, a održavanje u potpunosti prilagođavamo potrebama i željama klijenta.

Više
28. July, 2022

Pravni due diligence i preventivna dubinska analiza

Unija Consulting svojim klijentima nudi due diligence pregled, koji može uključivati pravni, poreski i poslovno-finansijski pregled ili drugi oblik specijalizovanog pregleda, npr. komercijalni, tehnološki ili operativni pregled.

Više
21. July, 2022

Provjera poreskog i finansijskog stanja kompanije

Veoma je važno identifikovati poreske i finansijske rizike u jednoj kompaniji, ne samo ako razmišljate o transakciji preuzimanja te kompanije, već i kada želite da provjerite poresko i finansijsko stanje trenutnih aktivnosti vaše kompanije i da izbjegnete nepotrebne kazne i provjerite da li ima prostora za uštede (optimizaciju).

Više
28. June, 2022

Tražimo sistem inženjera s dobrim poznavanjem odbojke

Ne, stvarno. Željeli bismo pobijeđivati na međunarodnim sportskim igrama Unije. Okupljamo tim. Naravno, volimo pobjeđivati ​​i na druga mjesta.

Više
23. June, 2022

Potisan sporazum sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta Crne Gore

Unija Smart Accounting i Ekonomski fakultet UCG iz Podgorice danas su potpisali Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji.

Više
20. June, 2022

Cyber sigurnost

Podaci o učestalosti hakerskih napada u svijetu, izuzetno visok procenat neovlašćenog pristupa podacima kao posljedica ljudske greške i slaba spremnost kompanija dodatno skreću pažnju na vrlo aktuelnu temu – cyber sigurnost.

Više
14. June, 2022

Due diligence analiza

Pažljiv pregled (due diligence) ili analiza poslovanja vrši se iz različitih razloga, npr. zbog detaljnijeg uvida u poslovne procese kompanije i dobijanja informacija za donošenje strateških odluka (u slučaju preuzimanja kompanije od strane novog investitora i sl.) ili za dobijanje procjene tekućih i budućih rizika poslovanja kojima je kompanija izložena.

Više
31. May, 2022

Unija Club organizuje besplatni webinar „Cyber sigurnost i e-pošta“

Webinar ima za cilj da vas nauči da, kroz praktične primjere zlonamjerne pošte,  otkrijete zlonamjernu e-poštu i da saznate pozadinu takvih napada i njihovu metu, kao i moguće posljedice.

Više