Umirjanje rasti nemškega gospodarstva, sledi EU?

//Umirjanje rasti nemškega gospodarstva, sledi EU?

Umirjanje rasti nemškega gospodarstva, sledi EU?

Po poročanju nemškega statističnega urada in finančne novinarske hiše Bloomberg, je rast nemškega gospodarstva v začetku leta 2018 najnižja v zadnjem letu, kar bi lahko bil odraz umirjanja rasti gospodarstva na celotnem območju EU. Medtem ko je rast nemškega gospodarstva pozitivna, v prvem četrtletju za 0,3 %, je to še vedno pod ravnmi napovedanimi s strani analitikov in doseženo rast iz konca leta 2017, ko je ta bila večja za polovico, 0,6 %. Glavni razlog za umirjanje rasti je mogoče pripisati zmanjševanju izvoza.

Vir: Nemški federalni statistični urad

Počasen štart v leto največje ekonomije v EU, je odraz splošnega umirjanja rasti na evropskem območju, kljub temu pa predstavniki ECB še ne vidijo razloga za preplah. V euroobmočju se je rast sicer umirila, iz 0,7 % na 0,4 %, kar pa v ECB pripisujejo večjemu razhajanju gripe in nižjih temperatur v zimskih mesecih. Ostajajo prepričano o ponovitvi rekordnega leta 2017, tudi v letošnjem letu. Vseeno ostajajo določeni faktorji, ki bi lahko negativno zaznamovali leto 2018, od trgovskega spora z ZDA, višanja cen nafte in večje volatilnosti na trgu vrednostnih papirjev.

V Sloveniji še vedno razlog za optimizem

Rast gospodarstva v Sloveniji še vedno ostaja nad povprečjem euroobmočja, v zadnjem četrtletju leta 2017 je dosegala kar 2 %, kar je najvišja rast po letu 2007. 2 % Slovenijo po rasti uvršča na tretje mesto v euroobmočju, tik za Irsko (3,2 %) in Estonijo (2,2 %). Napoved za prihodnost ostaja pozitivna, pričakovati je rast med 0,5 % – 1 %.

 

Unija Consulting 

2018-05-15T22:30:41+00:00 15.05.2018|Finance|
Additionally, paste this code immediately after the opening tag: