Računovodstvo, IT rešitve in davčno svetovanje

Unija Smart Accounting d.o.o.
Tržaška cesta 515
1351 Brezovica pri Ljubljani
+386 1 360 20 00
+386 3 060 30 01

Kapucinski trg 11

4220 Škofja Loka

+386 4 506 04 00

Sončni Log 7

1370 Logatec

+386 1 360 20 47

Ljubljanska cesta 28

8000 Novo mesto

+386 1 360 20 26

Petrovče 256

3301 Petrovče

+386 3 424 43 11

Titova cesta 2a

2000 Maribor

+386 2 205 88 37

Rožna ulica 4

5280 Idrija

+386 5 777 55 00

Pristaniška ulica 8

6000 Koper

+386 5 777 40 10

+386 1 360 20 00

fb fb fb fb
11. decembra, 2018

5 odlika modernog računovodstva

Razvoj računovodstva je kroz istoriju tekao izuzetno dinamično. To nije ništa čudno, jer koncept se menjao onako kako se menjalo poslovno okruženje i globalni (ali i lokalni) ekonomski sistem. Današnje računovođe moraju neprestano da unapređuju svoje veštine kako bi išli u korak sa svim poslovnim zahtevima koje nosi moderno doba.

Možda pomišljate da je računovodstvo još uvek samo sistematično evidentiranje poslovnih transakcija jednog preduzeća, ali ono je zapravo danas više od toga. Upravo zbog dinamičnim promena na svetskom, ali i lokalnom nivou.

Više nije u pitanju prosto “vođenje knjiga”. Moderno računovodstvo se danas prilagođava sve više ciljevima i viziji korisnika računovodstvenih usluga. Računovođe i klijenti izgrađuju partnerski odnos i zajednički rade na očuvanju legalnog poslovanja, ali i na rastu i unapređivanju preduzeća.

Više od prostog evidentiranja

Usluge koje pružaju računovodstvene kuće proširile su se na čitav niz različitih usluga. Od konsultantskih usluga, do pravnog i poreskog savetovanja i pomoći pri izradi poslovnih planova. Svaki podatak je više od proste evidencije. Podaci se obrađuju sa ciljem poboljšanja poslovanja. Klijent i njegova vizija su u centru.

Šta pružaju moderne računovodstvene kuće?

1. Obrada podataka o budućem poslovanju preduzeća

Kvalitetna obrada dostupnih podataka omogućuje vam da predvidite svoje poslovanje, pažljivo isplanirate nove poslovne odluke i lakše izradite plan za budući period. Biznis postaje mnogo lakši kada imate projekciju kretanja svojih finansija i transakcija, zar ne?

2. Analiza podataka o poslovanju preduzeća u prošlosti

Svesni ste koliko odluka morate da donesete na dnevnom nivou. Vaš današnji uspeh jeste zbir prethodnih odluka. Samim tim, poznato vam je koliko je bitno znati uzroke dobrih rezultata, kako biste ponovili te postupke i ostvarili još veću dobit. Takođe, bitna je i analiza loših poslovnih odluka, kako ih ne biste ponovili i kako biste umanjili rizike. Recimo, broj obaveza jednog preduzeća zavisi od sistema zemlje u kojoj posluje. Verovatno ne biste želeli da ugrozite svoj biznis usled neispunjavanja obaveza.

Te podatke danas možete da dobijete od svog računovođe.

3. Konsultantske usluge

Sigurnost u poslovanju obezbeđuje vam najpre miran san. Nekada ste morali da potražite pravne savete od pravnika, poreske savete od poreskih inspektora, poslovne savete od biznis konsultanata… A vreme je novac. Morali biste da čekate danima na sve informacije.

U računovodstvenim kućama, svi ti savetnici su pod jednim krovom. Niste sigurni koje su vaše poreske obaveze? Koji iznos dnevnice smete da isplatite? Koje izveštaje podnosite? Da li je uvoz određene robe ili usluge dobro evidentiran? Kako da upravljate finansijama u narednom periodu? Proširili biste se na drugo tržište, ali vam treba poslovna strategija?

To su sve pitanja koja možete da postavite računovodstvenoj kući i tako dobijete odgovore na jednom mestu.

4. Savremena tehnologija

Okruženi smo tehnologijom. Ona nam olakšava život i posao. Ljudske greške su možda nekada bile faktor, ali danas se upotrebom različitih modernih softvera i rešenja taj faktor svodi na apsolutni minimum.

Softver nadgleda obradu podataka, automatski izrađuje projekcije, računa, šalje obaveštenja… Velik broj procesa je automatizovan. Broj odlazaka u računovodstvenu kuću radi nekih obaveza znatno je smanjen jer sve vam je dostupno putem elektronske pošte ili na klik, putem mobilnih aplikacija.

Možete preko telefona da proverite svoje stanje, pogledate projekciju finansija, najnovije vesti i izmene zakona, podnesete upit za konsultacije… Posao vam je u džepu.

Na primer, mi u Uniji smo prepoznali potrebe naših korisnika i prednosti modernih tehnologija, te smo razvili i sopstveno tehnološko rešenje u vidu Unija aplikacije.

5. Brza komunikacija sa klijentima

Kao što smo već rekli, vreme je novac, a računovođe su tu da se pobrinu da ga trošite što efikasnije. Velik broj procesa je automatizovan. Postoje tehnološka rešenja. Za vaš biznis nije više zadužen samo jedan stručnjak, već na njemu rade timovi ljudi. Dostavljaju vam dokumentaciju putem elektronske pošte ili aplikacije. Potreban vam je savet? Često možete da ga dobijete u roku od pola sata ili manje.

Jaka korisnička podrška je među centralnim prednostima moderne računovodstvene kuće. Uzevši u obzir iskustva i potrebe korisnika, dosta smo uložili u taj segment, te tako tim naše Unije možete da kontaktirate vrlo brzo preko formulara za brzi kontakt.

Dakle, moderne računovođe su danas vaši partneri. Tu su da vam pomognu da ispunite svoje obaveze, namirite poreze, ali ujedno i da vas posavetuju kada vam je to potrebno. Na vama je samo da poslujete, a naše je sve ostalo.

Ne zaboravite da se prijavite na naše e-vesti kako ne biste propustili korisne informacije iz sveta računovodstva i zakonodavstva.

Podelite ovaj tekst sa svojom mrežom poslovnih partnera.