ДAНОЧНО СОВЕТУВАЊЕ

Како водечки сметководствен сервис во регионот со силно присуство во повеќе Европски земји, им нудиме на клиентите комплетни даночни совети од широк спектар на даночни области.

ВО УНИЈА КОНСАЛТИНГ ОБЕЗБЕДУВАМЕ...

ТЕКОВНИ ДАНОЧНИ СОВЕТУВАЊА

Даночно советување со сите видови даноци и во меѓународен простор:

 

 • Оданочување на физички лица со данок на доход
 • Придонеси за социјално осигурување
 • Оданочување на правни лица
 • Задржан данок
 • Данок на додадена вредност
 • Оданочување на недвижен имот
 • Акцизи
 • Други форми на даноци

ЗАСТАПУВАЊЕ ВО ПОСТАПКИТЕ НА ДАНОЧНА ИНСПЕКЦИЈА

Ние комбинираме широко познавање на македонското и меѓународното даночно законодавство, вклучувајќи и познавање на сметководствени и законски прописи. На тој начин ве подготвуваме за можна посета од страна на инспектори и учествуваме во инспекциските проверки.

 • Ве подготвуваме за постетата од страна на испекторот
 • Вѐ застапуваме во постапката
 • Воспоставуваме комуникација со даночната администрација
 • Вршиме подготовка на забелешки, жалби и други правни лекови во постапката

ТРАНСФЕРНИ ЦЕНИ

  Трансферните цени претставуваат една од најризичните области на меѓународното оданочување, бидејќи 70% од меѓународната трговија се врши во рамките на меѓународните групи на компании. Ние вѐ советуваме ви нудиме советување за трансферните цени, така што вашиот бизнис ќе биде во согласност со законот.

 

 • Преглед на релевантноста на трансферните цени
 • Подготовка на соодветна документација за трансферните цени

ДАНОЧЕН ПРЕГЛЕД НА ФИРМАТА

Обезбедуваме информации неопходни за донесување на стратешки одлуки, односно правиме анализа на работењето на компанијата и проценка на тековните и идните деловни ризици.

ПРОВЕРЕТЕ КАКО УНИЈА МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ!

ПРЕДНОСТИ НА УНИЈА КОНСТАЛТИНГ УСЛУГИТЕ

Добивате одговори на различни прашања од различни области, на едно место. Одлично сме позиционирани на дури 14 пазари во Централна и Источна Европа и нудиме практични решенија за оптимизација на работата.

СЕОПФАТНИ ОДГОВОРИ НА ПРАШАЊА ОД РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ

Правни, сметководствени, даночни, финансиски и деловни совети на едно место.

СОВЕТУВАЊЕ ВО МЕЃУНАРОДНАТА ОБЛАСТ

Сите видови на консултации во регионот на ЦИЕ на едно место. Горди сме на голем тим консултанти во околу 14 европски земји..

КОНСУЛТАНТИ КОИ СЕ ЕКСПЕРТИ ВО ОБЛАСТА

Со долгогодишно искуство во пракса и активна улога како предавачи и како автори на професионални публикации

ИНДИВИДУАЛЕН ТРЕТМАН НА СОВЕТУВАЊЕ

Ние ги водиме советувањата на сите наши клиенти индивидуално, им нудиме практични решенија и им помагаме во оптимизација на работењето и бизнисот.

ТИМОТ НА УНИЈА КОНСУЛТАНТИ

Знаење и искуство засновани на исклучителни професионални основи и темелно познавање на предизвиците со кои се соочувате.

ПРОФЕСИОНАЛНОСТ НА ИСКЛУЧИТЕЛНО ВИСОКО НИВО

Професионалноста е фундаментален фактор кој влијае на изборот на консултантски експерт од одредена област, а исто така и на довербата на клиентите. Нашиот тим од експерти во Унија Консалтинг ја потврдуваат својата стручност како со формалното образование така и со тековното професионално образование. Повеќе од 100 часа годишна обука далеку го надминува европскиот просек од 30 до 40 часа.. Нашите вработени добиваат континуирани обуки, курсеви и советувања. Можеме да се пофалиме со над 100 часа годишна обука по вработен, што во голема мера го надминува европскиот просек од 30 до 40 часа. Свесни сме дека можеме да поставиме и одржуваме високи професионални стандарди само со квалификуван стручен кадар

ПРАШУВАЈТЕ НÈ ПОЧЕСТО

Секогаш има многу сметководствени проблеми, но некои се почести. Проверете дали и вашите се меѓу нив. Доколку не сте го нашле одговорот, ве молиме контактирајте не и со задоволство ќе одговориме на вашите прашања.

ие обезбедуваме даночни советодавни услуги поврзани со директно и индиректно оданочување кои вклучуваат одговарање на даночни прашања, даночна анализа, советување на претприемачи и правни лица за оптимизација на даноците и постигнување законски даночни заштеди преку анализа на вашите деловни активности. Фокусирани сме да избегнеме даночни ризици и дополнителни даноци и казни во случај на даночна ревизија. Кога сме ангажирани да подготвуваме/прегледуваме пријави за ДДВ или ДДВ, ги анализираме можностите за вие да постигнете, даночни олеснувања, даночни кредити и стимулации и ја подготвуваме потребната документација за вас. Единствениот пристап од широкото искуство што го имаме во Србија и земјите од регионот ни помага да направиме силна основа и за меѓународно планирање на даноците.

На самиот почеток кога мислите само за започнување на бизнис, но не сте сигурни која правна форма би била најдобрата опција, имајќи ги предвид планираните деловни активности и трансакции со цел да ги оптимизирате вашите даночни трошоци, ние сме тука! Ние му пристапуваме на секој клиент на индивидуално ниво за да ги утврди вистинските потреби и да ги дадеме најдобрите деловни предлози. Да резимираме, ние се грижиме за вас и вашиот бизнис чекор по чекор. Како? Прв чекор е обезбедување на пред-консултантски услуги со цел да се одлучи за најдобрата правна форма за вас, вториот чекор е обезбедување правни услуги за основање компанија и третиот чекор се добри сметководствени и даночни поставки за долгорочно безбеден бизнис.

Многу е важно да се идентификуваат даночните ризици, не само ако размислувате за трансакција на преземање на компанијата, туку и кога сакате да ја проверите даночната состојба на тековните активности на вашата компанија, да избегнете непотребни казни и да проверите дали има простор за даночни заштеди (оптимизација). Даночната анализа е дијагноза на даночните ризици на правното лице што е предмет на оваа анализа, како и идентификација на непочитување на соодветните даночни закони. Предмет на должно внимание обично се сите видови даночни обврски, со посебен акцент на данокот на добивка, данокот на додадена вредност и персоналниот данок на доход. Ваквата верификација на законитоста на бизнисот ви овозможува како даночен обврзник да преземете корективни активности, навремено и да донесете релевантни одлуки.

Во Унија, ние обезбедуваме услуги за подготовка на извештај на трансферни цени за целиот регион на едно место, што не води до уникатниот пристап, најдобрата практика и пониски цени, ако подготвиме датотека и локални датотеки за неколку земји во регионот. Ние ги користиме истите податоци, така што во случај на меѓународна ревизија на извештај на трансферни цени, сите поврзани странки ќе бидат опфатени на ист начин. Покрај подготовката на извештај на трансферни цени, ние создаваме политики за трасферните цени за вас и консултантски услуги за трансферни цени, во случај да сакате да проверите во текот на деловната година дали сте на вистинскиот пат кога станува збор за трансакциите со поврзани странки.

НАШИТЕ ЕКСПЕРТИ

Во Unija, сме свесни за значењето на личниот пристап, затоа ве покануваме да се запознаете со нашите експерти кои се грижат за вашите предизвици и да ги разгледате нивните постигнувања.

Кому му се јавувате кога се соочувате со важни одлуки?

На вашиот финансиски директор, се разбира.Ова е процес каде што компанијата ангажира високо квалификуван професионалец за да управува со нејзините финансиски операции. Тоа е оној што го нарекувате.

Дали сакате да инвестирате во Западен Балкан?

Сметајте на нас како ваш локален водич.
Како да основате компанија, како да вработите луѓе и како да не правите грешки што ги прават вашите конкуренти.

Словенија

dr. Nina Orehek Ručigaj

Хрватска

Ivan Podgorski Boček

Босна и Херцеговина

Džejna Mahović

Србија

Dragana Ašić Ratkovac

Црна Гора

Iva Asanović

Северна Македонија

Milan Aleksovski

Milan Aleksovski

ПРЕВЗЕМАЊЕ МЕРКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИТЕ

Со сета должност, ние се грижиме вашиот бизнис да биде ажуриран и во согласност со законот. Ве советуваме како и кога да преземете понатамошни успешни деловни чекори.

Ве интересира продажба на фирма и префрлање на бизнис?

САКАТЕ ДА ДОЗНАЕТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ПРОЦЕСОТ ВО ВИСТИНА?

За вас подготвивме прирачник со сите потребни информации.

ПРЕПОРАКИ

КЛИЕНТИ КОИ СЕ УВЕРИЛЕ ВО КВАЛИТЕТОТ НА НАШИТЕ УСЛУГИ

C&A, H&M, Hilti, Scania, Špica International, OMV, GSK, Pepco, JYSK, Toyota

Toyota, Air France, Baxter, Resalta, Siol, Total, Vitapur, Ikea

Petrol, Pivovarna Laško Union, Intereuropa, Hycu, Lpp Fashion, Makita

Optika Clarus, Lagermax, IBM, Danfoss, Henkel, LTH Castings, Mondelez, Mennyacht, Hokejska zveza Slovenije, HBO