ograničavanje trgovačkih marži Crna Gora
25. March, 2024

Dogovoreno oročeno ograničavanje trgovačkih marži

 

Prethodnih dana je na sastanku između predsjednika Vlade Milojka Spajića, potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra Nika Gjeloshaja s predstavnicima Privredne komore – postignut načelan dogovor o usvajanju mjera za ograničavanje trgovačkih marži. Ove mjere će imati za cilj zaštitu standarda građana, istovremeno osiguravajući stabilnost ekonomske aktivnosti u sektorima trgovine i proizvodnje.

Inicijativa je nastala sa namjerom da se smanji stopa inflacije i zaštiti kupovna moć građana – a marža se smanjuje na preko 500 artikala, koji su od posebnog značaja za život i zdravlje građana. Kompletan spisak obuhvata, dakle, osnovne prehrambene proizvode (sa posebnim osvrtom na domaću proizvodnju) i proizvode namijenjene ličnoj higijeni. Detalje o spisku, između ostalog možete pronaći na zvaničnom Instagram nalogu Vlade CG.

Iako je istaknuto da na inflatorni pritisak utiče mnogo faktora, od kojih su posebno izazovni oni koji se dešavaju na globalnom nivou, kao opravdanost za preduzimanje ovih koraka navode se napori za uspostavljanje cjenovne stabilnosti i zaštitu životnog standarda građana u mjeri mogućeg.